Obeležena 72. godišnjica proboja logorana Crvenom krstu

image_pdfimage_print

8_2371_1959_logorU logoru na Crvenom krstu obeležena je 72. godišnjica bekstva logoraša koje se dogodilo na današnji dan 1942. godine. Bilo je ovo prvo masovno bekstvo logoraša iz nekog nacističkog koncentraconog logora u tada porobljenoj Evropi. Parastos poginulim rodoljubima služili su sveštenici Eparhije Niške, a potom je jedan od preživelih logoraša Vladimir Jovanović evocirao uspomene o stradanju Srba, Jevreja I Roma na Crvenom krstu.

 U ime grada vence na spomen obeležje u okviru kompleksa položio je gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić.

 “Građani Niša se već nekoliko decenija okupljaju na ovom mestu ponosa i prkosa, ali i podsećanja na to koliko ljudsko bezumlje može da ode daleko i prouzrokuje veliku nesreću za čitavo čovečanstvo.

 Ovo je mesto tišine i opomene, tišine jer u miru i sa pijetetom odajemo počast onima koji su položili svoje živote, a opomene, jer je dužnost svih nas da svojim ponašanjem i zalaganjem ne dozvolimo da se nikada više ne ponovi istorija inspirisana mračnom ideologijom o rasnim, verskim i kulturološkim razlikama.

 Ovo mesto je istovremeno i dokaz da cena za ljudsku slobodu ne postoji. Ovo je mesto koje nas opominje da ne zaboravimo prošlost i daje poruku za budućnost, da je vrednost ljudskih života neprocenljiva i da se to što se ovde događalo više nikada ne ponovi.

 Istoriju našeg grada natopljena je krvlju naših predaka, pa je ne samo ovde već i na Bubnju, Čegru, Ćele kuli i ostalim spomenicima ostala strašna ali i uzvišena priča o borbi jednog naroda za nezavisnost i slobodu. Izražavamo najdublje poštovanje prema svima onima koji su dali svoje živote za slobodu našeg grada i naše domovine, ali i prema njihovim porodicama i sa ponosom se sećamo svih istinskih patriota”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Možda Vas zanima i sledeće...