Обележена 72. годишњица пробоја логорана Црвеном крсту

image_pdfimage_print

8_2371_1959_logorУ логору на Црвеном крсту обележена је 72. годишњица бекства логораша које се догодило на данашњи дан 1942. године. Било је ово прво масовно бекство логораша из неког нацистичког концентрацоног логора у тада поробљеној Европи. Парастос погинулим родољубима служили су свештеници Епархије Нишке, а потом је један од преживелих логораша Владимир Јовановић евоцирао успомене о страдању Срба, Јевреја И Рома на Црвеном крсту.

 У име града венце на спомен обележје у оквиру комплекса положио је градоначелник проф. др Зоран Перишић.

 “Грађани Ниша се већ неколико деценија окупљају на овом месту поноса и пркоса, али и подсећања на то колико људско безумље може да оде далеко и проузрокује велику несрећу за читаво човечанство.

 Ово је место тишине и опомене, тишине јер у миру и са пијететом одајемо почаст онима који су положили своје животе, а опомене, јер је дужност свих нас да својим понашањем и залагањем не дозволимо да се никада више не понови историја инспирисана мрачном идеологијом о расним, верским и културолошким разликама.

 Ово место је истовремено и доказ да цена за људску слободу не постоји. Ово је место које нас опомиње да не заборавимо прошлост и даје поруку за будућност, да је вредност људских живота непроценљива и да се то што се овде догађало више никада не понови.

 Историју нашег града натопљена је крвљу наших предака, па је не само овде већ и на Бубњу, Чегру, Ћеле кули и осталим споменицима остала страшна али и узвишена прича о борби једног народа за независност и слободу. Изражавамо најдубље поштовање према свима онима који су дали своје животе за слободу нашег града и наше домовине, али и према њиховим породицама и са поносом се сећамо свих истинских патриота”, рекао је градоначелник Перишић.

You may also like...