20. Годишња конференција међународног јавног фонда јединства православних народа

image_pdfimage_print

8_2370_1958_pravoslavljeУ присуству виоских државних и црквених званичника синоћ је у народном позоришту отворена 20. годишња конференција Међународног јавног фонда јединства православних народа. Тема овог тродневног скупа је “Држава-црква-друштво: Историјске лекције и перспективе”. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић пожелео је добродошлицу учесницима конференције и пожелео успешан рад овог скупа.

“Овакви скупови имају велики значај, јер се кроз дијалог траже нови интеграциони модели зближавања људи, који ће уважавати религијске, духовне, културне и историјске вредности свакога народа. Можда и главна одредница 21. века је чињеница да сада кроз међурелигијски дијалог представници различитих конфесија ангажују како би се кризе и сукоби предупредили и изградило и унапредило грађанско друштво преко потребно пре свега земљама посткомунистичке епохе”, рекао је градоначелник и додао да “међурелигијско заједништво у Србији своје обрисе добија пре десетак година враћањем веронауке у школе и активним укључивањем младих теолога у образовање омладине, али и заједнички наступ различитих верских представника у образовању и култури.

О значају вере као основе православног учења говори нам свакодневни живот кроз упечатљиве примере. Често сте у ситуацији када бисте најрађе одустали од свега, али вас вера у то што радите подстиче да истрајете и то на крају донесе резултате. Још је у новом завету јасно речено – “ако имате довољно вере и кажете планини да се помери, она ће се померити”. Нема, дакле нерешивих задатака, када у себи носите искрену веру.

И у тешким историјским данима управо је вера била тај тег на тасу који је помогао да се као народ издигнемо изнад недаћа и немира који су врло често потресали кроз историју наш народ”, рекао је проф. Перишић. Конференција ће трајати три дана, а своја предавања презентоваће свештеници православних цркава и бројни домаћи и страни теолози и теоретичари религија.

You may also like...