Novi stanovi u ulici Majakovskog

8_2367_1955_stanoviGradska stambena agencija Niša i preduzeće “Tončev gradnja” potpisali su danas u Gradskoj kući u Nišu ugovor o izgradnji socijalnih stanova u ulici Majakovskog. Vrednost radova procenjena je na oko 156 miliona dinara, a ako vremenski uslovi dozvole početak gradnje očekuje se početkom marta ove godine.

Ugovor je potpisan u prisustvu gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića koji je rekao da je ovo veliki dan za grad Niš, jer će za nešto više od 400 radnih dana, Nišlijama na raspolaganju biti novi stanovi koji će moći da se kupe po prethodno utvrđenim kriterijumima i po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na one koji vladaju na tržištu.

“Grad Niš je već i svog budžeta obezbedio 31 milion dinara za ovu namenu što sa sredstvima Republike od oko 46 miliona čini skoro polovinu potrebne sume za izgradnju ovih stanova. Do sada su već izgrađene četiri stambene lamele na ovom potezu sa oko 160 stanova”, rekao je gradonačelnik i dodao da se očekuje i finalizacija dokumentacije vezane za izgradnju stanova u ulici Petra Ranđelovića koji zbog propusta u načinu organizovanja tendera nisu zadovoljili kriterijume za finansiranje od strane Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, ali će ovaj postupak biti ponovljen, pa je realno očekivati da i u ovoj ulici u dogledno vreme krene izgradnja stanova za socijalno stanovanje.

Direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović je rekao da će izgradnjom dve lamele biti obezbeđeno 4.090 kvadratnih metara od kojih je 3.290 namenjeno prodaji, a 800 izdavanju u zakup.

Na tenderu za izgradnju stanova javilo se devet preduzeća. Na lokaciji u ulici Majakovski ranije su izgrađene četiri lamele i oko 160 stanova.

Prema rečima direktora preduzeća “Tončev gradnja” Novice Tončeva, ova građevinska firma ponudila je najbolje uslove za izgradnju pa izgrađeni kvadrat stana bez uračunatih komunalija košta od 350-400 evra, što je u poređenju sa stanovima koji se grade u Beogradu znatno jeftinije, a kao primer Tončev je naveo objekte u ulici Stepe Stepanovića gde je što se same izgradnje tiče cena kvadrata od minimalno 400 evra pa naviše.

“Gradska stambena agencija” je za izgradnju objekata za socijalno stanovanje obezbedila lokaciju u ulici Majakovskog na Duvaništu, površine 11.500 kvadratnih metara. Prema usvojenom urbanističkom projektu na pomenutoj lokaciji predviđena je izgradnja 9 objekata za kolektivno stanovanje, sa oko 340 stanova.

Obzirom da je lokacija van granica toplifikacije, izgrađena je blokovska kotlarnica na gas za zagrevanje stanova, kao i za centralnu pripremu tople vode, a takođe i izgradnja trafo stanice i uređenje pripadajućeg parternog prostora.

U ranijim fazama gradnje izgrađene su i useljene četiri lamele sa 165 stanova.

U sledećim fazama izgradnje koja bi obuhvatala lamele od L5 do L9 izgradiće se još 176 stanova bruto površine 13.418 metara kvadratnih.

U podrumu se nalaze stanarske ostave, dva hidroforska postrojenja i toplotna podstanica za obe lamele.