1

20. Седница Скупштине града

9_2420_2009_logoСкупштина Града Ниша, данас наставља 20 седницу започету у петак 31.јануара, на којој ће одборници имати прилику да се изјасне о близу 50 тачака дневног реда.

У првом делу градски парламент расправљао је и усвојио вечи број одлука из сфере комуналних делатности. Тако је усвојена одлука да накнада за уређење грађевинског земљишта и легализацију која у првој зони износи 5.900 динара, док ће за осму зону, односно сеоско подручје цена бити 945 динара, што је приближно досадашњим ценама.

Одборници су такође усвојили одлуку о измени Одлуке о оснивању ЈКП Наисус, којом се делатност овог предузећа од дистрибуције и одржавања, проширује и на изградњу водоводне и канализационе мреже.

Како је предвиђено данас ће бити настављен рад расправом о извештајима о раду јавних и јавно – комуналних предузећа.

Иначе, председник скупштине проф. др Миле Илић и градоначелник проф. др Зоран Перишић, договорили су се да по окончању 20.седнице, буде хитно заказана још једна седница на којој ће бити усвојени програми рада установа културе. Према претходном договору председника Скупштине и шефова одборничких група, ово ће бити последња седница до окончања ванредних парламентарних избора.




Нови станови у улици Мајаковског

8_2367_1955_stanoviГрадска стамбена агенција Ниша и предузеће “Тончев градња” потписали су данас у Градској кући у Нишу уговор о изградњи социјалних станова у улици Мајаковског. Вредност радова процењена је на око 156 милиона динара, а ако временски услови дозволе почетак градње очекује се почетком марта ове године.

Уговор је потписан у присуству градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића који је рекао да је ово велики дан за град Ниш, јер ће за нешто више од 400 радних дана, Нишлијама на располагању бити нови станови који ће моћи да се купе по претходно утврђеним критеријумима и по знатно повољнијим условима у односу на оне који владају на тржишту.

“Град Ниш је већ и свог буџета обезбедио 31 милион динара за ову намену што са средствима Републике од око 46 милиона чини скоро половину потребне суме за изградњу ових станова. До сада су већ изграђене четири стамбене ламеле на овом потезу са око 160 станова”, рекао је градоначелник и додао да се очекује и финализација документације везане за изградњу станова у улици Петра Ранђеловића који због пропуста у начину организовања тендера нису задовољили критеријуме за финансирање од стране Европске банке за реконструкцију и развој, али ће овај поступак бити поновљен, па је реално очекивати да и у овој улици у догледно време крене изградња станова за социјално становање.

Директор Градске стамбене агенције Владан Стојановић је рекао да ће изградњом две ламеле бити обезбеђено 4.090 квадратних метара од којих је 3.290 намењено продаји, а 800 издавању у закуп.

На тендеру за изградњу станова јавило се девет предузећа. На локацији у улици Мајаковски раније су изграђене четири ламеле и око 160 станова.

Према речима директора предузећа “Тончев градња” Новице Тончева, ова грађевинска фирма понудила је најбоље услове за изградњу па изграђени квадрат стана без урачунатих комуналија кошта од 350-400 евра, што је у поређењу са становима који се граде у Београду знатно јефтиније, а као пример Тончев је навео објекте у улици Степе Степановића где је што се саме изградње тиче цена квадрата од минимално 400 евра па навише.

“Градска стамбена агенција” је за изградњу објеката за социјално становање обезбедила локацију у улици Мајаковског на Дуваништу, површине 11.500 квадратних метара. Према усвојеном урбанистичком пројекту на поменутој локацији предвиђена је изградња 9 објеката за колективно становање, са око 340 станова.

Обзиром да је локација ван граница топлификације, изграђена је блоковска котларница на гас за загревање станова, као и за централну припрему топле воде, а такође и изградња трафо станице и уређење припадајућег партерног простора.

У ранијим фазама градње изграђене су и усељене четири ламеле са 165 станова.

У следећим фазама изградње која би обухватала ламеле од Л5 до Л9 изградиће се још 176 станова бруто површине 13.418 метара квадратних.

У подруму се налазе станарске оставе, два хидрофорска постројења и топлотна подстаница за обе ламеле.