1

Драгоцена сећања на Бранка

9_2363_1951_brankoПоводом обележавања 80. годишњице рођења Бранка Миљковића, председник Скупштине града проф. др Миле Илић угостио је његове пријатеље и савременике Видосава Петровића, Димитрија Миленковића и Добривоја Јефтића.

 Ово је лепа прилика  да се подсетимо на Бранков живот и дело, рекао је председник Илић и додао своје убеђење да се Ниш достојанствено одужио Бранку Миљковићу, чије име носи једна улица, основна школа, књижара НКЦ-а и изложбени простор а ту је и споменик испред Народног позоришта као и установљена награда за поезију.

 И поред тога, у оквиру обележавања годишњице на Филозофском факултету, биће одржан научни скуп о Бранку Миљковићу и отворена спомен соба у Народном музеју, додао је Илић, подсетивши да је у току и припрема  капиталног издања његових сабраних дела, а постоји и идеја да град откупи кућу у Љубе Дидића бр.9, у којој је Бранко провео највећи део живота, и претвори је у музеј.

 Иначе, овај неуобичајено неформални сусрет, протекао је у евоцирању успомена на Бранка, казивање његових стихова и анализу дела, те се председник Илић на растанку посебно захвалио гостима што су формални пријем у Скупштини града.надахнуто претворили у леп културни догађај.




Светосавска акедемија

8_2361_1949_svsavaУ Клубу Војске Србије одржана је Светосавска академија коју су заједно организовали Град Ниш Епархија нишка и Војска Србије. У присуству великог броја званица из културно-политичког живота града, присутнима се обратио градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

“Пре осам векова наш Свети отац Сава ударио је темеље савременом школству, али и другим друштвено-хуманитарним областима, попут здравства и социјалне заштите. Зато је данас не само празник школа, већ свих нас васпитаваних у духу светосавља и поштовања нормалних људских вредности.

Животно дело Светог Саве представља трајну просветитељску и цивилизацијску вредност која нас подсећа да је улагање у младе и брига о њима сигуран пут ка изградњи бољег и напреднијег друштва.

Овом приликом желим да честитам свима школску славу Свети Сава и да пожелим много среће у раду и животу свима онима који раде у школама и образовању, који несебично и предано обављају захтеван посао, васпитања и образовања деце.

Управо ове две ствари образовање и васпитање, представљају највеће богатство које остављамо нашој деци! То је пут који нам је кроз своју просветитељску мисију, оставио Свети Сава.

Славећи на данашњи дан његову личност и дело, подсећамо се колико су и сада важнe идеје учености, напретка и развоја.

Образовање је једина права инвестиција, која никада неће бити промашена и која даје смисао периоду који зовемо будућност”, рекао је градоначелник на свечаности обележавања дана Светог Саве.

svsava-01




71. И 72. Седница Градског већа

sednicaНакнада за уређење грађевинског земљишта и легализацију у првој зони износиће 5.900 динара, док ће се за осму зону, односно сеоско подручје плаћати 945 динара, што су приближно исте цене досадашњим, одлучено је на Градском већу. Новом одлуком предвиђене су ригорозне казне за власнике објеката који немају планом предвиђен број паркинг места. Градско веће усвојило је одлуку о мерилима за утврђивање висине накнаде за уређење грађевинског земљишта и легализацију објеката. Накнада за изградњу и легализацију плаћаће се по утврђеним зонама у граду, од којих су прве четири градско, пета и шеста приградско, а седма и осма зона сеоско подручје.

Одлука о висини накнада за изградњу и легализацију наћи ће се на седници Скупштине града, која је заказана за петак, док је последњи рок за подношење захтева за легализацију 29. јануар. Тренутно кредитно задужење града износи милијарду и 600 милиона динара, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, на седници Градског већа на којој је одобрено да се град за текућу ликвидност задужи 335 милиона динара. Градско веће је одобрило и да се град задужи 450 милиона динара за рушење и изградњу западне трибине стадиона “Чаир”. Пред већницима се нашао и пројекат јавно – приватног партнерства у градском и приградском превозу, који предвиђа уштеду на име субвенција, градских линија и броја кондуктера.

Пројекат јавно – приватног партнерства у градском и приградском превозу је завршен, о њему ће се изјашњавати републичка Комисија за ЈПП и Скупштина града. Кроз јавно приватно партнерство планиране су уштеде у буџету према превозницима. Рационализацијом линија у градском превозу предвиђено је укидање кружне линије бр. 34, али ће линија бр. 3 саобраћати до фабрике компаније Џонсон, линија Бубањ – Чалије саобраћаће Књажевачком улицом, линија Дуваниште добиће крак према Нишавској улици, док ће се спајањем две постојеће добити линија Мокрањчева – насеље Бранко Бјеговић.

Градско веће усвојило је предлог одлуке о месечним наканадама председницима и члановима надзорних одбора јавних и јавно-комуналних предузећа. Та накнада износиће 35.000 динара за председнике и 30.000 за чланове надзорних одбора до 100 одсто реализације програма предузећа, док ће за по 5.000 бити већа ако је реализација програма преко 100 одсто.

Председници и чланови надзорних одбора имаће право још на 20 одсто од остварене нето добити предузећа на крају пословне године. Надзорни одбор јавног предузећа има председника и два члана.




Дан сећања на жртве Холокауста

8_2356_1944_holokaustГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста рекао је да “сећање на све невине жртве другог светског рата морају остати трајна опомена свим државама и нацијама на опасност фашистичке идеје и различитих екстремно националистичких и антисемитских покрета. и у граду Нишу после другог светског рата остали су споменици и некадашња стратишта који данашњим генерацијама морају бити упозорење на погубне идеје једне политике, али и поука да се тко нешто висе никада не понови.”

 Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године од стране Уједињених нација, а у спомен на 27. јануар 1945. године када су трупе Црвене армије ослободиле логор смрти “Аушвиц-Биркенау”.

 Овај дан сећања у Србији обележава се од 2006. године низом комеморативних, културних, образовних и научних програма.




Самоиницијативом до успеха

samoinicijativaПоводом Дана Светог Саве, председник Скупштине Града Ниша проф. др Миле Илић, угостио је чланове Ученичке компаније “Бумеранг” коју чине ученици средње машинске школе у Нишу “15 Мај” и директора школе, Александра Стевановића.

Председник Илић је изразио задовољство што у Нишу постоје такви млади људи, спремни да преузму иницијативу и реализују своје идеје, не чекајући да то неко учини уместо њих. Тај квалитет је препознат и недавно награђен највећим градским признањем, наградом “11 Јануар” директору Ученичке компаније Јовану Милићу. При том је нарочито леп пример и редак случај, да су Јована за ту награду, предложили сами ученици школе, рекао је председник Илић.

Иначе, ова компанија у којој уз Јована ради још 5 ученика, пројектује и производи уникатне облике бумеранга. За сваки је потребно по 2 до 3 сата рада а продају се на сајмовима и преко интернета.

Да је реч о оригиналној пословној идеји, према речима Јована Милића, говори и то да су они већ учествовали на бројним сајмовима и изложбама а, недавно је њему стигао и ласкав позив да представља компанију на Бизнис форуму на Копаонику, који окупља сам врх пословног света наше земље и региона.

Овом приликом, председник Илић, честитао је свим ученицима Дан Светог Саве а својим гостима уручио лаптоп са жељом да успешно развијају своје предузетништво и идеје.




Награде за најбоље студенте

8_2357_1945_studentiНајбољим студентима Универзитета у Нишу и студентима који су дипломирали са оценом 10, данас су уручене плакете и новчане награде. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да “у складу са традицијом и ове године на дан Светога Саве првог српског просветитеља и утемељивача наше српске средњевоковне државе, желимо да покажемо опредељеност Града да препозна вредне И успешне младе људе и покаже симболичним наградама да цени њихов труд и залагање. Сваки пут када стојим у овако одабраном друштву пред будућим искрено верујем носиоцима нашег развоја, сетим се оне чувене сентенце која каже, да је добар онај образовни систем који ће нас научити колико мало знамо и колико још треба да учимо”.

 Награде најбољим студентима факултета Универзитета у Нишу, за постигнут успех у току студија, које се састоје од дипломе и новчаног дела награде у износу од 50. 000 динара и уручене су:

  1. 1. Николи Симићу, студенту Електронског факултета
  2. 2. Марији Ђорђевић, студенткињи Машинског факултета
  3. 3. Ани Цурк, студенткињи Грађевинско – архитектонски факултет
  4. 4. Инес Пријић, студенткињи Економског факултета
  5. 5. Емилији Стојановић, студенту Факултета спорта и физичког васпитања
  6. 6. Душану Миленковићу, студенту Филозофског факултета
  7. 7. Милошу Марковићу, студенту Правног факултета
  8. 8. Дијани Марковић, студенту Учитељског факултета у Врању
  9. 9. Лазар Ђокић, студенту Факултета заштите на раду
  10. 10. Ирени Раца, студенткињи Природно математичког факултета
  11. 11. Сандри Стаменковић, студенту Технолошког факултета у Лесковцу
  12. 12. Даници Мидић, студенткињи Медицинског факултета
  13. 13. Стефану Сретићу, студенту Факултета уметности

Награде дипломираним студентима факултета Универитета у Нишу, који су дипломирали са просечном оценом 10, 00 у 2013. години, које се састоје од плакете и новчаног дела награде у износу од 50. 000 динара додељене су:

  1. 1. Ивану Стојановићу, дипломираном студенту Електронског факултета у Нишу,
  2. 2. Милану Марковићу, дипломираном студенту Економског факултета у Нишу,
  3. 3. Љубица Јанић, дипломираној студенткињи Правног факултета у Нишу.



Честитка поводом Савиндана

8_2355_1943_savindanГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је свим наставницима, радницима школа, ученицима и свим грађанима, школску славу Светог Саву.

“Пре осам векова наш Свети отац Сава ударио је темеље савременом школству, али и другим друштвено-хуманитарним областима, попут здравства и социјалне заштите. Свим ђацима, просветним радницима и запосленима у нашим школама, честитам од срца школску славу.

Животно дело Светог Саве представља трајну просветитељску и цивилизацијску вредност која нас подсећа да је улагање у младе и брига о њима сигуран пут ка изградњи бољег и напреднијег друштва.

Честитам вам Савиндан уз жељу да сваки дан у школи буде испуњен усвајањем нових сазнања, напретком и успењен осмесима наших дјака”, каже се у честитки градоначелнка.




Саопштење штаба зимске службе

7_2523_2110_gradnisШтаб зимске службе Ниш добио је прогнозу времена и упозорење Републичког хидрометеоролошког завода да се током ноћи и посебно сутра (субота 25.01.2014.) у Србији очекују обилније падавине, прво киша а затим и снег. Према тој прогнози и упозорењу у Нишу ће током ноћи и сутра киша постепено прелазити у снег па се прогнозира фромирање снежног покривача од 10 до 15 цм.

Зимске службе у граду су у стању приправности и са чишћењем саобраћајница почеће чим се за то укаже потреба. Сва техничка средства су исправна и спремна, као и људство. Соли и агрегата има у довољним количинама. Градјанима се саветује да док снег пада избегавају вожњу, посебно у брдским и планинским подручјима. Чишћење саобраћајница ће се обављати према утврдјеним приоритетима. Зимска служба ће радити нон стоп и саобраћајнице ће бити очишћене у најкраћем могућем року. Градјани се моле за стрпљење и опрез у вожњи.

Штаб зимске службе Града Ниша




Персонални асистенти и у 2014. години

ПЕРСОНАЛНИ АСИСТЕНТИ И У 2014. ГОДИНИГрадско веће једногласно је донело Решење о прихватању учешћа и суфинансирању пројекта “Сервис персоналних асистената Ниш 4 – СПАН 4”. Овај пројекат траје 12 месеци, носилац пројекта је Центар за самостални живот инвалида Ниш, а партнер на пројекту је Град Ниш.

 

Укупна вредност пројекта је 11. 574. 896, 00 динара, а Град Ниш суфинансира пројекат у износу од 10. 777. 000, 00 динара или 93, 106%.

Како је образложила начелница Управе за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту Мирјана Поповић, Град Ниш је 2011, 2012. и 2013. године учествовао и суфинансирао Пројекат “Сервис персоналних асистената Ниш – СПАН”, који има за циљ унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији Града Ниша, увођењем персоналног асистента као нове услуге социјалне заштите. Како је пројекат оправдао своје постојање и спровођење, Градско веће одлучило је да се настави са истом праксом у спровођењу овог облика социјалне заштите.

Персонални асистенти омогућују корисницима већу самосталност, учешће, одговорност као и бољи квалитет живота. Корисници пројекта су 28 особа са инвалидитетом које су радно или друштвено активни, баве се спортом, волонтерским радом или се допунски образују, а имају отежавајуће породичне или социјалне околности. Персонални асистенти ће превасходно бити oсобе које су радиле као персонални асистенти код одређених корисника и друге незапослене особе са евиденције Националне службе за запошљавање.




Инвестиција компаније “JOHNSON ELECTRIC” тече по плану

123311111111111111111111На седници Градског већа донет је закључак којим се градоначелнику предлаже да закључи уговор о пословно – техничкој сарадњи са ЕД Југоисток д. о. о. и Johnson Electric д. о. о. Београд.

 – Овај уговор представља један у низу корака у реализацији инвестиције Johnson Electric. Меморандумом о разумевању и Уговором о отуђењу градског грађевинског земљишта Град Ниш преузео је одређене обавезе везане за инфраструктурно опремање локације на којој се гради фабрика ове компаније, а у овом случају ради се о обезбеђивању снабдевања електричном енергијом снаге 3МW. Johnson Electric има обавезу да финансира о свом трошку снабдевање до њима потребних 10 МW. Очекује се да до почетка лета Johnson Electric буде прикључен на трајни прикључак предвиђеног капацитета. Разлог за потписивање овог уговора је потреба ове компаније да већ марта месеца крене са тестирањем производних линија, за шта им је неопходно да се привремено вежу за електроенергетски систем, а што им је ЕД Југоисток и омогућио. Међутим, потребно је да се потпише споразум којим се ближе дефинишу обавезе везане за обезбеђивање привременог прикључка који ће се користити искључиво у сврху пробне производње, образложио је шеф Канцеларије за локални економски развој Милан Ранђеловић.

 Он је истакао да је овај поступак у складу са ранијим договорима који предвиђају да се марта месеца стартује са пробном производњом и тестирањем производних линија, а да се крајем септембра, према садашњим плановима ове компаније, очекује запошљавање и почетак производње у фабрици чија изградња тече по плану.