1

Драгоцена сећања на Бранка

9_2363_1951_brankoПоводом обележавања 80. годишњице рођења Бранка Миљковића, председник Скупштине града проф. др Миле Илић угостио је његове пријатеље и савременике Видосава Петровића, Димитрија Миленковића и Добривоја Јефтића.

 Ово је лепа прилика  да се подсетимо на Бранков живот и дело, рекао је председник Илић и додао своје убеђење да се Ниш достојанствено одужио Бранку Миљковићу, чије име носи једна улица, основна школа, књижара НКЦ-а и изложбени простор а ту је и споменик испред Народног позоришта као и установљена награда за поезију.

 И поред тога, у оквиру обележавања годишњице на Филозофском факултету, биће одржан научни скуп о Бранку Миљковићу и отворена спомен соба у Народном музеју, додао је Илић, подсетивши да је у току и припрема  капиталног издања његових сабраних дела, а постоји и идеја да град откупи кућу у Љубе Дидића бр.9, у којој је Бранко провео највећи део живота, и претвори је у музеј.

 Иначе, овај неуобичајено неформални сусрет, протекао је у евоцирању успомена на Бранка, казивање његових стихова и анализу дела, те се председник Илић на растанку посебно захвалио гостима што су формални пријем у Скупштини града.надахнуто претворили у леп културни догађај.