Додељене награде “11. јануар”

image_pdfimage_print

8_2345_1934_nagradeПоводом обележавања Дана ослобођења од Турака у Народном позоришту у Нишу одржана је свечана седница Скупштине града на којој су најзаслужнијим појединцима и колективима који су постигли запажене резултате у својим областима уручене најзначајнија градска признања “11. јануар”.

Обраћајући се присутнима градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић подсетио је на улазак српске војске у Ниш. Пре тачно 136 година српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве. После вишевековног ропства, стигла је слобода.

У ослобођеном Нишу, српску заставу на Стамбол капији нишке трвђаве поставио је Нишлија Тодор Станковић, члан тајног комитета за ослобођење. Тада је у борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањено. Доносећи са својом војском радост слободе свим Нишлијама, књаз Милан Обреновић испред тврђаве је рекао – “Ова застава за нас је знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на благонаклону заштиту кнеза. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповести”.

Данас централна улица и трг у Нишу с правом носе име славног српског књаза, нашег ослободиоца. Али и даље од центра, готово на сваком кораку нашег града остало је знамење борбе и жеље народа да буде слободан”, рекао је између осталог градоначелник.

Овогодишњи лауреати награде су: Виолиниста Немања Радуловић, средњошколац Јован Милић, директор Клиничког центра Зоран Радовановић, Гимназија “Стеван Сремац”, Симфонијски оркестар и Фудбалски клуб Раднички. Постхумно је награђена и Мирослава Јовановић, председница Удружења самохраних мајки. Награда “11. јануар” – највеће градско признање, додељена је 18. пут.

You may also like...