1

Додељене награде “11. јануар”

8_2345_1934_nagradeПоводом обележавања Дана ослобођења од Турака у Народном позоришту у Нишу одржана је свечана седница Скупштине града на којој су најзаслужнијим појединцима и колективима који су постигли запажене резултате у својим областима уручене најзначајнија градска признања “11. јануар”.

Обраћајући се присутнима градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић подсетио је на улазак српске војске у Ниш. Пре тачно 136 година српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве. После вишевековног ропства, стигла је слобода.

У ослобођеном Нишу, српску заставу на Стамбол капији нишке трвђаве поставио је Нишлија Тодор Станковић, члан тајног комитета за ослобођење. Тада је у борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањено. Доносећи са својом војском радост слободе свим Нишлијама, књаз Милан Обреновић испред тврђаве је рекао – “Ова застава за нас је знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на благонаклону заштиту кнеза. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповести”.

Данас централна улица и трг у Нишу с правом носе име славног српског књаза, нашег ослободиоца. Али и даље од центра, готово на сваком кораку нашег града остало је знамење борбе и жеље народа да буде слободан”, рекао је између осталог градоначелник.

Овогодишњи лауреати награде су: Виолиниста Немања Радуловић, средњошколац Јован Милић, директор Клиничког центра Зоран Радовановић, Гимназија “Стеван Сремац”, Симфонијски оркестар и Фудбалски клуб Раднички. Постхумно је награђена и Мирослава Јовановић, председница Удружења самохраних мајки. Награда “11. јануар” – највеће градско признање, додељена је 18. пут.




Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима у центру Ниша обележен 11. Јануар

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НИША ОД ТУРАКАПолагањем венаца на Споменик ослободиоцима у центру Ниша обележен је 11. Јануар, дан ослобођења Ниша од Турака. Венце су положили градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, председник Скупштине Града Ниша проф. др Миле Илић, представници војске, полиције, нишких општина и удружења грађана. Дана 11. јануара 1878. године Ниш је ослобођен од Турака и после скоро пет векова робовања, припојен матици Србији. Борбе за ослобођење Ниша отпочеле су средином децембра 1877. године, када су Ибарска, Моравска и Дунавска дивизија прешле српско-турску границу и заузеле положаје северозападно од града, приближивши му се на пет до осам километара. Ибарска дивизија је продрла и јужније и пресекла везу између Ниша и Лесковца. Потом је српска војска освојоила Пирот и Белу Паланку, онемогућивши везу турског гарнизона у Нишу са трупама у Софији и избила на планину Селичевицу затворивши обруч око Ниша и са јужне стране. Укупне српске снаге имале су 15.000 војника и 102 топа, а турске 5.000 војника и 267 топова.




Обилазак одреда Жандамерије у Нишу

ОБИЛАЗАК ОДРЕДА ЖАНДАРМЕРИЈЕ У НИШУГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић обишао је данас заједно са начелницима Полицијске управе и Нишавског Упавног Округа одред Жандармерије у Нишу.Ово је прва посета једног нишког градоначелника током 13 година постојања одреда Жандармерије у Нишу. Градоначелник Перишић рекао је да никако не требе повезивати цео одред са спорадичним случајевима који нарушавају углед ове јединице и да као и у сваком другом послу постоје негативни примери који привлаче пажњу јавности. Због посебно исказаних резултата током прошле године ручним часовницима награђени су припадници нишкод одреда жандармерије Горан Илић и Милан Станисављевић, док је команданту овог одреда пуковнику Сенаду Коштићу уручен златник са ликом Цара Константина.Командант одреда у Нишу пуковник Сенад Коштић упознао је госте са активностима одреда и показао инфраструктуру коју користе припадници нишког одреда Жандармерије. Према његовим речима највећи проблем представља нерешен статус око смештаја ове елитне јединице, јер простор где се сада налази жандармерија дели са предузећем Србијатранс. Решавање овог проблема била је једна од тема данашњег састанка, а како је истакао командант српске Жандармерије пуковник Миленко Божовић проблем би могао бити решен на релацији ресорних министарстава евентуалним уступањем касарне Филип Кљајић за потребе овог одреда. Одговарајући на питања новинара пуковник Божовић је недавне инциденте везане за припаднике жандармерије оценио као спорадичне случајеве који руше углед ових елитних јединица и указао да овај одред у потпуности извршава своје задатке и да је током 13 година постојања чак 240 припадника било физички повређено током акција.