1

” Шампиони локалног развоја “

8_2330_1916_sampioniГрад Ниш изабран је за „Шампиона локалног развоја“ у категорији „Реформа администрације“ на конкурсу „Шампиони локалног развоја“ који су покренули Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Радио-телевизија Србије. На конкурс за избор најбољих пракси у раду локалне самоуправе, стигла је 31 пријава локалних самоуправа Србије. Награду ће данас поподне у Београду примити градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

 Комисија, у чијем су саставу представници НАЛЕД-а и РТС-а, оценила је поднете пријаве и изабрала десет општина и градова – пет шампиона и пет вицешампиона, који су реформама локалне администрације и применом нових модела и приступа у раду значајно унапредили квалитет живота у локалној заједници и ниво услуга према грађанима, привукли нове инвестиције, успоставили партнерски однос и сарадњу са постојећом привредом, подстакли предузетништво и развој локалне економије.

 Циљ конкурса је да препозна и промовише примере најбоље праксе у раду локалних самоуправа на које друге општине и градови у Србији могу да се угледају. Награда за сваког од победника је репортажа о локалној самоуправи која ће се емитовати на јавном сервису и промоција у оквиру гледаних програма РТС-а.




Асфалт у Сврљишкој улици

8_2331_1917_asfaltГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић обишао је данас са представницима Градске општине Пантелеј и Дирекције за изградњу града недавно асфалтирану улицу у Доњој Врежини.

 У питању је Сврљишка улица чији су мештани чекали асфалтирање више од 20 година.

 „Ово је мала улица, али за људе који живе овде асфалтирање је велика ствар, јер ће сада несметано моћи да приђу својим домовима. У разговору са мештанима сазнао сам да у овој улици живи десеторо деце узраста око 10 година, па је самим тим и значај овог асфалтирања већи“ рекао је градоначелник. Према његовим речима овде се дуго чекао афалт због неопходног поштовања прописа и пројектне документације и да ће и у другим деловима града бити примењен исти принцип када се обезбеде средства, а то је поштовање законом утврђене процедуре.

 Дужина ове улице је 80 метара, а ширина је три метра и укупно је за асфалтирање издвојено 500 хиљада динара.




Спортски бал

8_2328_1914_sportskibalСиноћ је одржан традиционални 35.Спортски бал. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић уручио је признања Града Ниша најбољим спортистима.

 Џудиста Кинезиса, Никола Милошевић, најбољи је спортиста Ниша за 2013. годину.

 Он је гласовима досадашњих лауреата и чланова Секције спортских новинара победио испред кик-боксера Стевана Живковића и шаховског велемајстора Мирослава Миљковића.

 Титулу најбољег младог спортисте понела је чланица ПЕАК-а Ниш, Сташа Гејо, у конкуренцији рукометаша Железничара, Дарка Ђукића и чланице ПК Свети Никола, Јане Ћирић.

 Најуспешнији спортски колектив је ФК Раднички. Иако су одличне резултате у години на измаку имали и РК Железничар и ЏК Кинезис. Специјалне награде за допринос нишком спорту припале су директору РК Железничар, Слободану Милосављевићу, тренеру КК Нибак, Милану Јосићу и члану ПК Делфин, Немањи Тадићу. Награду за најбољег спортског новинара добили су Уредник спортског програма НТВ, Едо Црналић, и новинар ТВ Белле амие, Стефан Комадинић.

 Свечана церемонија проглашења најбољих одржана је у ресторану ЕИ Бољи живот, а за добру забаву присутних побринуо се бенд Вива Романа.




Градоначелник разговарао са радницима

8_2329_1915_radniciГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић разговарао је данас испред Градске куће са радницима нишких предузећа који су током процеса приватизација остали без запослења и који потражују новац на име неисплаћених зарада.

 У питању су радници неколико фабрика у саставу Електронске индустрије, затим радници Грађевинара,Модне конфекције и кожарског предузећа Ђука Динић.

 Незадовољни својим статусом радници ових предузећа више од годину дана уназад протестују испред Градске куће тражећи помоћ од градских власти у процесу остваривања својих права.

 Иако Град није учествовао у спорним приватизацијама ових предузећа, ипак је преузео улогу посредника како би се овим људима помогло у остваривању права.

 Један од начина на који град може да помогне овим радницима је замрзавање рачуна у јавно комуналним предузећима чији је оснивач град, како се износ камате на рачунима не би увећавао, док радници не остваре своја права и добију неисплаћене зараде које потражују. Окупљени радници сматрају да би сличан модел могао би да се примени и на државне компаније попут Електродистрибуције, али је то ипак ван ингеренција града и такву могућност град не би могао да гарантује.

 Градоначелник је рекао окупљеним радницима да је у контактима са представницима Министарства финансија добио уверавања да ће за случајеве неиспалаћених зарада нишких радника бити формирана радна група, која би у оквиру законских надлежности требало да донесе одлуку којом би радницима биле исплаћене њихове зараде.