КОнференција Србија и дијаспора

image_pdfimage_print

10_2324_1910_konferencijadijasporaГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и шеф Канцеларије за сарадњу са дијаспором Тамара Ћирић представили су Град Ниш на пословној конференцији “Србија и дијаспора”, која је одржана у Београду.

 На овој конференцији потписан је споразум “Запослимо Србију”, чији је циљ повезивање дијаспоре са локалним самоуправама.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, као и градоначелници, и председници општина Крушевца, Пожаревца, Новог Сада, Ужица, Петровца на Млави, Неготина, Љубовије и Трстеника, потписали су споразум са директорком Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије Славком Драшковић, у присисутву премијера Владе Србије Ивице Дачића и великог броја представника дијаспоре.

 Овај споразум, како је појаснила Славка Драшковић, предвиђа да градоначелници понуде стабилан пословни амбијент ослобођен административних препрека и добре прилике за инвестирање, а предвиђено је да представници општина и сами раде на прикупљању материјала и докумената за дозволе, да их издају у најкраћем року и да се не уводе нове таксе у току инвестиције.

 Према речима Славке Драшковић, дијаспора може да буде најбољи покретач равоја државе, највећа подршка и амбасадор за поправку имиџа наше земље у свету.

 Градоначелник Перишић истакао је да је Ниш први град у Србији који од недавно има виртуелног матичара, апликацију преко које сви наши људи из расејања могу једноставно доћи до свих докумената које издаје градска управа, без чекања и напорне процедуре.

 – Ми ћемо наставити да дајемо све од себе да би се створили повољни услови да се ове везе одрже и ојачају, али и да се наши људи мотивишу да се врате у своју домовину. Како бисмо сви ми заједнички могли да стварамо боље услове за живот, свако од нас мора да се потруди да свој посао ради најбоље што уме, рекао је градоначелник Перишић.

 Он је на конференцији истакао да су могућности улагања потенцијалних инвеститора, како наших људи из дијаспоре, тако и страних субјеката на територији града Ниша велике и истакао да Ниш озбиљно схвата сарадњу са свим нашим људима у расејању и колике су могућности за њихово инвестирање на подручју нашег града.

You may also like...