Veći transfer gradskim opštinama

image_pdfimage_print

19254521651643218526263Članovi Gradskog veća, na sednici kojom je predsedavao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno su usvojili amandman na Predlog odluke i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama i rasporedu transfernih sredstava iz budžeta Grada Niša gradskim opštinama u 2014. godini, kojim je predviđeno da se uveća učešće gradskih opština u korišćenju prihoda od poreza na imovinu na 1.5%, sa prvobitno planiranih 0.9%.

 Kako je obrazložio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, ovakva odluka doneta je nakon dogovora gradonačelnika prof. dr Zorana Perišića i predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića sa predsednicima gradskih opština i skupština opština.  Dogovoreno je da se ne umanjuje iznos sredstava koji je gradskim opštinama bio određen i prošle godine, sa jasnom namerom da se opštinama u nadležnost prenesu veća ovlašćenja, kako bi one istinski postale opštine u kojima će građani moći da ostvare većinu potrebnih usluga.

 – Ovakvo finansijsko podržavanje organizacije rada gradskih opština predstavlja prvi korak u prenošenju većih nadležnosti, kako bi one preuzele mnogo više odgovornosti. Verujem da bi se tako Grad rasteretio mnogih operativnih poslova, a sa druge strane, odgovornost prema građanima približila bi se na onaj nivo koji je samim građanima bio mnogo više odgovarajući, obrazložio je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

 Kako je pojasnio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, iako su transferna sredstva iz republičkog budžeta Gradu smanjena za 30%, Grad nije smanjio iznos transfernih sredstava gradskim opštinama, kako bi se gradskim opštinama omogućilo normalno funkcionisanje i preuzimanje novih zadataka već početkom naredne godine.

Možda Vas zanima i sledeće...