Obilazak crkve Svetog Pantelejmona

OBILAZAK CRKVE SVETOG PANTELEJMONAGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić zajedno sa rukovodstvom gradske opštine Pantelej i sveštenicima niške eparhije obišli su crkvu Svetog Pantelejmona. Tokom ovog radnog sastanka predstavnika Grada i sveštenstva SPC, zaključeno je da će se u Nišu i dalje raditi na održavanju svih istorijskih spomenika u crkvi Svetog Pantelejemona.Za sledeću godinu planirano je redovno ozelenjavanje dvorišta i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, istakli su prilikom obilaska radova na Pantelejskog crkvi, gradonačelnik Niša, prvi čovek niškog parlamenta i predsednik opštine Pantelej.

Dosta toga je već urađeno u porti ove crkve, ali da bi ovo istorijsko i duhovno blago zasijalo punim sjajem, dogovorene su naredne aktivnosti.

U dvorištu crkve su popločane staze, uređen parking i amfitetatar. Nedavno je postavaljeno novo osvetljenje, a trenutno se radi na zvoniku. Na redu je završetak rekonstrukcije glavne kapije, ozelenjavanje i postavljanje Spomenika Stefanu Nemanji.

Crkva Sv. Pantelejmona prva je crkva podignuta odmah po oslobođenju od Turaka, 1878. godine. Stotinak metara iznad nove crkve nalaze se ostaci stare koju je podigao Stefan Nemanja. U dvorištu hrama nekoliko je izvora vode za koje se veruje da su čudotvorni i lekoviti.