1

Прихваћен предлог градског буџета за 2014.

19254521651643218526263На 65. седници Градског већа, којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, једногласно је прихваћен Предлог одлуке о буџету Града Ниша за 2014. годину.

Буџет за наредну годину биће мањи, око 9. 98 милијарди динара, него буџет који је био предвиђен за 2013. годину.

Како је појаснио грдоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, најмање последице овако смањеног буџета осетиће најугроженије Нишлије.

– Најмање ће бити оштећена област социјалног давања, за културу ће бити издвојено као ове године и ни једна манифестација неће бити укинута, појаснио је градоначелник Перишић и рекао да је да је само за финансирање установа образовања у Нишу из надлежности локалне самоуправе потребно више од две милијарде динара. Највећи терет мањег буџета за наредну годину понеће Управа за планирање и и изградњу и Управа за имовину и инспекцијске послове.

Градоначелник је истакао да су ненаменски трансфери граду из републичког буџета смањени су за 155 милиона динара, смањен је порез на зараде и укинута земљарина.

Према првобитним захтевима корисника, за градски буџет требало би обезбедити 12. 5 милијарди динара, а за пуко функционисање града, без икаквих инвестиција и додатних трошкова, неопходно је 7,5 милијарди динара.

– Овакав буџет је реалан и једини могућ. Штедели смо где год је тио било могуће и лично не видим где смо још могли да уштедимо, оценио је градоначелник.

Трансфери градским општинама за наредну годину такође ће бити мањи него 2013, око 290 милиона динара, а свака општина моћи ће да рачуна на два милиона динара мање наредне године.

Према речима градоначелника Перишића, само у крајњој нужди искористиће се могућност кредитног задуживања за текућу ликвидност, а кредит ће се највероватније тражити за завршетак западне трибине стадиона “Чаир”. Уколико то буде неопходно, могуће је подићи и кредит код Европске инвестиционе банке у висини од пет милиона евра, са каматом од 2,5% и грејс периодом од две до три године, а ова средства моћи ће да се искористе искључиво за изградњу водоводне мреже и комуналне инфраструктуре.

На овој седници једногласно је усвојен и тарифни систем у јавном градском и приградском превозу путника на територији Града Ниша и донето Решење о утврђивању цена услуга превоза у јавном градском и приградском превозу. Како би се стимулисала куповина месечних карата за превоз, одлучено је да се повећају цене полумесечних карата и појединачних карата које се купују у аутобусима код кондуктера.

Карта за превоз у првој зони уместо досадашњих 50 динара коштаће убудуће 60 динара, превоз у другој зони поскупеће са 70 на 80 динара, у трећој зони са 80 на 90 динара, а у четвртој са 90 на 100 динара.

Полумесечне карте у свим зонама поскупеће са досадашњих 50 одсто од вредности месечне карте, на 60 одсто овог износа.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић је истакао да се повећањем броја месечних карата смањују субвенције које град плаћа превозницима, а више цене карата донеће додатни приход од 33 милиона динара.