Prihvaćen predlog gradskog budžeta za 2014.

image_pdfimage_print

19254521651643218526263Na 65. sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno je prihvaćen Predlog odluke o budžetu Grada Niša za 2014. godinu.

Budžet za narednu godinu biće manji, oko 9. 98 milijardi dinara, nego budžet koji je bio predviđen za 2013. godinu.

Kako je pojasnio grdonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, najmanje posledice ovako smanjenog budžeta osetiće najugroženije Nišlije.

– Najmanje će biti oštećena oblast socijalnog davanja, za kulturu će biti izdvojeno kao ove godine i ni jedna manifestacija neće biti ukinuta, pojasnio je gradonačelnik Perišić i rekao da je da je samo za finansiranje ustanova obrazovanja u Nišu iz nadležnosti lokalne samouprave potrebno više od dve milijarde dinara. Najveći teret manjeg budžeta za narednu godinu poneće Uprava za planiranje i i izgradnju i Uprava za imovinu i inspekcijske poslove.

Gradonačelnik je istakao da su nenamenski transferi gradu iz republičkog budžeta smanjeni su za 155 miliona dinara, smanjen je porez na zarade i ukinuta zemljarina.

Prema prvobitnim zahtevima korisnika, za gradski budžet trebalo bi obezbediti 12. 5 milijardi dinara, a za puko funkcionisanje grada, bez ikakvih investicija i dodatnih troškova, neophodno je 7,5 milijardi dinara.

– Ovakav budžet je realan i jedini moguć. Štedeli smo gde god je tio bilo moguće i lično ne vidim gde smo još mogli da uštedimo, ocenio je gradonačelnik.

Transferi gradskim opštinama za narednu godinu takođe će biti manji nego 2013, oko 290 miliona dinara, a svaka opština moći će da računa na dva miliona dinara manje naredne godine.

Prema rečima gradonačelnika Perišića, samo u krajnjoj nuždi iskoristiće se mogućnost kreditnog zaduživanja za tekuću likvidnost, a kredit će se najverovatnije tražiti za završetak zapadne tribine stadiona “Čair”. Ukoliko to bude neophodno, moguće je podići i kredit kod Evropske investicione banke u visini od pet miliona evra, sa kamatom od 2,5% i grejs periodom od dve do tri godine, a ova sredstva moći će da se iskoriste isključivo za izgradnju vodovodne mreže i komunalne infrastrukture.

Na ovoj sednici jednoglasno je usvojen i tarifni sistem u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Grada Niša i doneto Rešenje o utvrđivanju cena usluga prevoza u javnom gradskom i prigradskom prevozu. Kako bi se stimulisala kupovina mesečnih karata za prevoz, odlučeno je da se povećaju cene polumesečnih karata i pojedinačnih karata koje se kupuju u autobusima kod konduktera.

Karta za prevoz u prvoj zoni umesto dosadašnjih 50 dinara koštaće ubuduće 60 dinara, prevoz u drugoj zoni poskupeće sa 70 na 80 dinara, u trećoj zoni sa 80 na 90 dinara, a u četvrtoj sa 90 na 100 dinara.

Polumesečne karte u svim zonama poskupeće sa dosadašnjih 50 odsto od vrednosti mesečne karte, na 60 odsto ovog iznosa.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić je istakao da se povećanjem broja mesečnih karata smanjuju subvencije koje grad plaća prevoznicima, a više cene karata doneće dodatni prihod od 33 miliona dinara.

Možda Vas zanima i sledeće...