Negovanje tradicije

image_pdfimage_print

33333333333,333333333333333Pripreme za obeležavanje 100 godina od početka Prvog i 70 godina od oslobođenja Niša u drugom svetskom ratu, bili su tema sastanka članova Društva za negovanje slobodarskih tradicija iz Niša sa predsednikom Skupštine grada prof. dr Miletom Ilićem.

Kako je rečeno, članovi ovog društva, koje je posvećeno negovanju uspomene na sve oslobodilačke ratove, voljni su da se aktivno uključe u rad odbora za obeležavanje ovih jubileja.

Prema rečima predsednika Ilića, osim samog obeležavanja ovih jubileja, velika je obaveza svih nas da dostojno brinemo o spomen obeležjima u gradu. U tom cilju on će inicirati projekat sa Upravom za privredu Grada Niša, kojim će biti obnovljeni svi spomenici u gradu. Tako obnovljena obeležja, bi trebalo da budu i adekvatno održavana, a jedno od rešenja je da svaka gradska ustanova i komunalno preduzeće, budu zaduženi da brinu o tekućem održavanju po jednog spomenika.

Ovom prilikom je izneta i zanimljiva ideja, da se uoči obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, u zgradi Univerziteta u Nišu ( nekadašnje Banovine), postavi spomen tabla koja podseća da je tu bilo ratno sedište srpske vlade, te da je upravo tu prispela formalna objava rata.

Možda Vas zanima i sledeće...