Неговање традиције

image_pdfimage_print

33333333333,333333333333333Припреме за обележавање 100 година од почетка Првог и 70 година од ослобођења Ниша у другом светском рату, били су тема састанка чланова Друштва за неговање слободарских традиција из Ниша са председником Скупштине града проф. др Милетом Илићем.

Како је речено, чланови овог друштва, које је посвећено неговању успомене на све ослободилачке ратове, вољни су да се активно укључе у рад одбора за обележавање ових јубилеја.

Према речима председника Илића, осим самог обележавања ових јубилеја, велика је обавеза свих нас да достојно бринемо о спомен обележјима у граду. У том циљу он ће иницирати пројекат са Управом за привреду Града Ниша, којим ће бити обновљени сви споменици у граду. Тако обновљена обележја, би требало да буду и адекватно одржавана, а једно од решења је да свака градска установа и комунално предузеће, буду задужени да брину о текућем одржавању по једног споменика.

Овом приликом је изнета и занимљива идеја, да се уочи обележавања 100. годишњице почетка Првог светског рата, у згради Универзитета у Нишу ( некадашње Бановине), постави спомен табла која подсећа да је ту било ратно седиште српске владе, те да је управо ту приспела формална објава рата.

You may also like...