1

Неговање традиције

33333333333,333333333333333Припреме за обележавање 100 година од почетка Првог и 70 година од ослобођења Ниша у другом светском рату, били су тема састанка чланова Друштва за неговање слободарских традиција из Ниша са председником Скупштине града проф. др Милетом Илићем.

Како је речено, чланови овог друштва, које је посвећено неговању успомене на све ослободилачке ратове, вољни су да се активно укључе у рад одбора за обележавање ових јубилеја.

Према речима председника Илића, осим самог обележавања ових јубилеја, велика је обавеза свих нас да достојно бринемо о спомен обележјима у граду. У том циљу он ће иницирати пројекат са Управом за привреду Града Ниша, којим ће бити обновљени сви споменици у граду. Тако обновљена обележја, би требало да буду и адекватно одржавана, а једно од решења је да свака градска установа и комунално предузеће, буду задужени да брину о текућем одржавању по једног споменика.

Овом приликом је изнета и занимљива идеја, да се уочи обележавања 100. годишњице почетка Првог светског рата, у згради Универзитета у Нишу ( некадашње Бановине), постави спомен табла која подсећа да је ту било ратно седиште српске владе, те да је управо ту приспела формална објава рата.
Међународни дан волонтера

8_2297_1883_volonteriДанас је Међународни дан волонтера,који се обележава се од 1985. године када је усвојен у Генералној скупштини УН.

“Посебно ми је драго да у Нишу у сваком тренутку постоји спремно на стотине особа на које можемо рачунати када је волонтирање у питању.Поклањајући своје време, вештине и ентузијазам заједници свакодневно градите здравији, хуманији и срећнији свет И ја вам се у име Града Ниша најсрдачније захваљујем “,рекао је у честитки упућеној волонтерима И волонтерским службама градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић.

Циљ обележавања 5. децембра је жеља да се изрази захвалност свим волонтерима и активистима на ангажману и труду током целе године и прилика да се широм света повежу владине институције, организације, приватни сектор и промовишу позитивне стране неплаћеног рада.