1

Свечано откривање скулптуре “Метаморфозис Константиниана”

8_2294_1880_skulpturaСкулптура “Метаморфозис Константиниана” дар католичке цркве Граду Нишу данас је свечано откривена на нишавском кеју. Претходно је у холу Градске куће одржана свечаност на којој је његова екселенција надбискуп београдски монсињор Станислав Хочевар уручио документ о предаји скулптуре градоначелнику Ниша проф. др Зорану Перишићу.

 “Величина овог града пре свега мора бити очување његових културно-историјских вредности, које су кроз историју носиле поруку толенције и међусобног поштовања свих верских заједница. Данас смо посебно поносни на чињеницу да ће наша католичка браћа граду Нишу поклонити једну уметничку скулптуру која ће времену пред нама дати свој субјективни печат, али трајно сећати на дане великог хришћанског јубилеја. Захваљујући активностима наших суграђана католика чије се католичанство огледа у националној различитости у мешовитим браковима и културним особеностима, нишавски кеј од данас красиће уметнички приказ метаморфозе људског рода од примитивних почетака па до утемељења хришћанства као водеће религије”, рекао је градоначелник Перишић током церемоније.

 Ова скулптура вајара др Драгана Раденовића из Београда је приказ птице која се сећа настанка света и која симболише и Христово распеће, док централним делом доминира глава цара Константина приказана кроз различита раздобља његовог живота.

 Скулптура асоцира на два историјска догађаја из Константиновог живота – битку код Милвијског моста и Милански едикт.

 На свечаности у Градској кући детаљну рецензију о уметничкој вредности овог споменика преосвећеног руског владике Хилариона, прочитао је драмски уметник из Београда Ненад Јездић.