1

Свечано откривање скулптуре “Метаморфозис Константиниана”

8_2294_1880_skulpturaСкулптура “Метаморфозис Константиниана” дар католичке цркве Граду Нишу данас је свечано откривена на нишавском кеју. Претходно је у холу Градске куће одржана свечаност на којој је његова екселенција надбискуп београдски монсињор Станислав Хочевар уручио документ о предаји скулптуре градоначелнику Ниша проф. др Зорану Перишићу.

 “Величина овог града пре свега мора бити очување његових културно-историјских вредности, које су кроз историју носиле поруку толенције и међусобног поштовања свих верских заједница. Данас смо посебно поносни на чињеницу да ће наша католичка браћа граду Нишу поклонити једну уметничку скулптуру која ће времену пред нама дати свој субјективни печат, али трајно сећати на дане великог хришћанског јубилеја. Захваљујући активностима наших суграђана католика чије се католичанство огледа у националној различитости у мешовитим браковима и културним особеностима, нишавски кеј од данас красиће уметнички приказ метаморфозе људског рода од примитивних почетака па до утемељења хришћанства као водеће религије”, рекао је градоначелник Перишић током церемоније.

 Ова скулптура вајара др Драгана Раденовића из Београда је приказ птице која се сећа настанка света и која симболише и Христово распеће, док централним делом доминира глава цара Константина приказана кроз различита раздобља његовог живота.

 Скулптура асоцира на два историјска догађаја из Константиновог живота – битку код Милвијског моста и Милански едикт.

 На свечаности у Градској кући детаљну рецензију о уметничкој вредности овог споменика преосвећеног руског владике Хилариона, прочитао је драмски уметник из Београда Ненад Јездић.




Међународни дан особа са инвалидитетом

8_2293_1879_invaliditetНакон што су Уједињене нације прогласиле 3. децембар Међународним даном особа с инвалидитетом, комисија УН за људска права је 5. марта 1993. позвала земље чланице да истичу обележавање 3. децембра с циљем постизања пуног и једнаког уживања људских права и учествовања особа с инвалидитетом у друштву.

“Уклонимо баријере и отворимо врата за особе са инвалидитетом” назив је овогодишње кампање. Акценат је стављен на архитектонске и комуникационе баријере јер је то највећи проблем за лица са телесним или сензорским инвалидитетом.

Градоначелник Ниша проф др Зоран Перишић поводом Дана особа са инвалидитетом рекао је да „Желимо да помогнемо свим особама са инвалидитетом у Граду и то не само кроз периодичне активности већ перманетно константним акцијама, које би имале за циљ да се пре свега код осталих грађана подигне ниво свести о неопходној солидарности са инвалидима.Један од примарних задатака убудуће биће усмерен ка томе да се на свим значајним локацијама у граду поставе инвалидске рампе како би ова популација несметано могла да обавља своје активности, без бојазни да ће их архитектонске препреке у томе спречити.“

У великој сали Градске куће одржана је и свечана седница савета за рад са особама са инвалидитетом на којој су разматрани најважнији проблеми са којима се данас у граду свакодневно сусрећу особе са инвалидитетом.




Олакшице за особе са инвалидитетом

9_2295_1881_sginvalС обзиром да је данас Светски дан особа са инвалидитетом, желимо да симболично покренемо неку иницијативу која ће значити конкретну помоћ овим лицима и члановима њихових породица, речено је на састанку код председника Скупштине града Ниша проф. др Милета Илића, коме су присуствовали представници надлежних градских институција.

На предлог председника Илића, овом приликом, покренута је иницијатива да град обезбеди посебне легитимације за бесплатни превоз у градском саобраћају за пратиоце особа са инвалидитетом.

Наиме, до сада су пратиоци имали повлашћену вожњу само у друштву особе са инвалидитетом, а уз овакву легитимацију, која ће важити за члана породице, пратиоци ће моћи да користе градски превоз и када нису у пратњи.

Рок у коме би ове повластице требало реализовати је месец дана, а реализација је поверена Управи за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту и Дирекцији за градски саобраћај.