Сарадња са амбасадом Шведске у области спречавања насиља над женама

image_pdfimage_print

000000000000000000000000000000000000000У Градској кући у Нишу данас је боравила делегација амбасаде Шведске коју је предводио Торгни Свенунгсон шеф шведске међународне развојне агенције.Током састанка гостима из Шведске презентована су институционална решења града у области заштите људских права и спречавања насиља над женама.

Градоначелник Ниша прроф.др Зоран Перишић рекао је да је питање заштите права жена и спречавање насиља у породици есенцијално за Град и да је у претходних 16 месеци доста тога урађено.“До скора смо имали сигурну кућу са само једним запосленим,ствари су се промениле и сада ова установа институционалним и правним методама помаже жене жртве насиља на адекватан начин.И даље постоје отворена питања у овој осетљивој области и надам се да ћемо уз помоћ наших пријатеља из Шведске пронаћии још боље модалитете ,како би помогли угроженим женама“.

Балканска турнеја посвећена заштити права жена у организацији шведске амбасаде биће завршена вечерас у Нишу,извођењем документарне драме “Седам” у Народном позоришту са почетком у 19 часова.

Документарна драма „Седам“, базирана на тешким животним причама седам активисткиња за женска права из различитих делова света, биће изведена на сцени Народног позоришта у Нишу. Приче ће читати ансамбл од седам истакнутих жена из јавног живота Србије.

Седам је револуционарна документарна драма. Животне приче које ове жене деле са публиком од 2008. године, говоре о тешкоћама са којима су се носиле због одлуке да се супротставе друштвеним нормама и мењају позиције жена у својим срединама.

Представа Седам до сада је изведена у 19 земаља, видело ју је преко 20.000 људи, на сцену је изашло 500 јавних личности, међу којима и америчка глумица и вишеструка оскаровка Мерил Стрип и бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон. Публика у Србији је први пут гледала ову представу 2011. године у Крагујевцу и Београду.

You may also like...