Saglasnost oko razvoja Niške Banje

image_pdfimage_print

SAGLASNOST OKO RAZVOJA NIŠKE BANJE

Na poziv predsednika gradske opštine Niška Banja, Zorana Vidanovića, danas je u sedištu ove opštine održan radni sastanak sa predsednikom Skupštine Grada Niša, prof. dr Miletom Ilićem. Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi između Grada i opštine Niška Banja, ali je konstatovano da je potrebna čvršća saradnja, kako bi razvoj i status Niške Banje u budućnosti bili unapređeni.

Jedno od otvorenih pitanja koje je danas pokrenuto jeste i inicijativa opštine Niška Banja o osnivanju mesnih zajednica na svojoj teritoriji, kao dodatni vid demokratizacije lokalne samouprave. Prof. dr Mile Ilić je, pojašnjavajući proceduru za realizaciju ovog predloga, nedvosmisleno dao podršku takvoj inicijativi i izrazio očekivanje da će zvanični predlog ubrzo stići do Skupštine Grada.

Predsednik gradske Skupštine i predsednik opštine Niška Banja, razgovarali su i o statusu ove opštine, koja zaslužuje posebnu brigu po mnogo čemu. Konstatovano je da su jačanje turističkih potencijala, promocija Banje kao zdravstvenog centra i uređenje zelenila, važni preduslovi za pozicioniranje Niške Banje u red prve kategorije banjskih odmarališta u Srbiji.

Nakon današnjih razgovora će se pristupiti i izradi srednjoročnog plana razvoja Niške Banje, koji bi takođe trebalo da usvoji Skupština Grada Niša. U svetlu ovih razgovora, predsednik gradskog parlamenta je najavio obnavljanje predloga o donošenju Zakona o gradovima, kako bi se i formalno-pravno uredili odnosi i između Grada i opština, ali i između opština i mesnih zajednica.

Direktor JKP „Gorica“, Igor Jovanić, koji je takođe prisustvovao sastanku, najavio je poseban koncept uređenja zelenila na teritoriji Niške Banje, s obzirom na posebne karakteristike koje Niška Banja, kao turistički centar, poseduje.

Možda Vas zanima i sledeće...