Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

image_pdfimage_print

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMAPovodom dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava širom sveta, gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić rekao je da “zadatak svih aktera u društvu između ostalog mora  biti osnaživanje žena u prevazilaženju traume nasilja u porodici, partnerskog ili seksualnog nasilja .Pod okriljem grada Niša funkcioniše “Sigurna kuća” koja kroz psihološku i pravnu profesionalnu podršku pomaže ugroženim ženama da ostvare pravo na život bez nasilja.Smatram da i prevencija svih tipova nasilja nad ženama mora biti prioritetan zadatak svake društveno odgovorne zajednice ,ali i promocija ženskih ljudskih prava na individualnom, pravnom i institucionalnom nivou”.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nadženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj republici 1960.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom ,službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

Možda Vas zanima i sledeće...