Међународни дан борбе против насиља над женама

image_pdfimage_print

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМАПоводом дана борбе против насиља над женама који се данас обележава широм света, градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић рекао је да “задатак свих актера у друштву између осталог мора  бити оснаживање жена у превазилажењу трауме насиља у породици, партнерског или сексуалног насиља .Под окриљем града Ниша функционише “Сигурна кућа” која кроз психолошку и правну професионалну подршку помаже угроженим женама да остваре право на живот без насиља.Сматрам да и превенција свих типова насиља над женама мора бити приоритетан задатак сваке друштвено одговорне заједнице ,али и промоција женских људских права на индивидуалном, правном и институционалном нивоу”.

25. новембар проглашен је Међународним даном борбе против насиља наџенама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба одржаном у Боготи 1981.г. На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама. 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској републици 1960.

Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом ,службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама. Сестре Мирабел постале су симбол националног и феминистичког отпора.

You may also like...