Predsednik Skupštine

image_pdfimage_print

Mr Rade Rajković

Rade Rajkovic

Rođen je 24. juna 1970. godine u Nišu.

Osnovnu školu i dve godine usmerenog obrazovanja završio je u Nišu, a treću i četvrtu godinu u Medicinskoj školi u Leskovcu, smer farmaceutski tehničar.

Diplomirao je 1999. godine na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu sa ocenom 10, na smeru za hemijsko i biohemijsko inženjerstvo.

2012. godine, na državnom Univerzitetu u Skoplju „Sv. Kiril i Metodij“, stekao je zvanje magistra mikrobioloških nauka.

Tokom studija obavljao je nekoliko rukovodećih funkcija u studentskim organizacijama, od kojih su najvažnije: predsednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta, predsednik Saveza studenata Univerziteta u Nišu (od 1996. do 1998. godine), da bi 1997. bio izabran i za predsednika Saveza studenata Srbije.

Učesnik je i organizator mnogobrojnih studentskih manifestacija u zemlji i inostranstvu, a kao predstavnik tadašnje Jugoslavije učestvovao je na Svetskom kongresu studenata u Belgiji. Kao član Upravnih odbora Studentskog centra Niš, Studentske poliklinike i Studentskih odmarališta Srbije, aktivno je učestvovao u njihovom radu i podizanju kvaliteta usluga ovih ustanova studentskog standarda.

Avgusta 1999. godine, rešenjem Vlade RS, a na predlog studentskih organizacija iz Niša, imenovan je na mesto direktora Studentskog kulturnog centra Niš. Na tom mestu, za kratko vreme, uspeo je da od Studentskog kulturnog centra Niš napravi jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova na jugu Srbije. U tom periodu, SKC dobija i nagradu „Zlatni znak“ – najviše priznanje Univerziteta u Nišu.

Novembra 2005. godine, Rešenjem Vlade RS, imenovan je za direktora Studentskog centra Niš. Za ostvarene rezultate u 2008. godini, od Fonda za kulturu kvaliteta i izvrsnost, Privredne komore Srbije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Studentski centar Niš dobija Nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost u oblasti „liderstvo i resursi“. Centar za ekonomske analize svrstao je 2014. godine Studentski centar Niš među najuspešnije privredne subjekte u Srbiji.

Kao direktor, u dosadašnjem radu u ustanovama studentskog standarda, prvenstveno se rukovodio interesima studenata, tj. korisnika usluga i interesima zaposlenih, striktno poštujući važeću pravnu regulativu i propise. Usavršavao se tako što je učestvovao u brojnim obukama i stekao važne sertifikate iz širokog spektra oblasti, kao što su obrazovanje, menadžment, zaštita životne sredine, kvalitet i bezbednosti ishrane itd.

U prethodnom periodu je dobijao brojne nagrade i priznanja, a neka od najvažnijih jesu:

  • Svetosavska nagrada Ministarstva prosvete Republike Srbije, za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja;
  • Zlatna značka Internacionalnih horskih svečanosti;
  • Nagrada „Menadžer grada Niša“, za izuzetne rezultate u proizvodnji i unapređenju privrede;
  • Zlatna plaketa, od strane Udruženja samostalnih privrednika i zanatlija;
  • Spomenica manastira Hilandar;
  • Oskar kvaliteta, nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost Srbije u oblasti „liderstvo i resursi“;
  • Kao učesniku rata 1999. godine, dodeljeno mu je priznanje za hrabrost i rezultate u izgradnji i jačanju borbene gotovosti Vojske Jugoslavije u odbrani otadžbine od NATO agresije.

Rade Rajković je predsednik Gradskog odbora Pokreta socijalista u Nišu.

Oženjen je i otac dve kćeri.