1

Уручена књижевна награда”Рамонда сербика”

 

На свечаности у Градској кући у Нишу градска већница Јелена Митровски уручила је Владану Матијевићу писцу из Чачка књижевну награду „Рамонда сербика“.

Одлуку да се ова престижна награда додели Владану Матијевићу једногласно је донео жири у саставу: Звонко Карановић, председник (лауреат за 2018. годину), Радосав Стојановић, члан и Велибор Петковић, члан.

У образложењу жирија се између осталог каже да имајући у виду значај награде „Рамонда сербика“ коју Књижевна колонија Сићево додељује од 1995. године (прва Колонија одржана је 1991), жири је размотрио све ауторе који својим опусом завређују да се нађу у кругу кандидата за ово високо признање. Полифонијски дијалог о досадашњим лауреатима и писцима чије целокупно дело представља изузетан допринос српској књижевности, а још нису овенчани „Рамондом Сербиком“, довео је до имена писца чије је дело неоспорно велико – Владана Матијевића.

Награда „Рамонда сербика“ само је „бесмртни цвет у круни“ признања за књижевно дело непролазне вредности, а о личности и стваралачком „вјерују“ Владана Матијевића најбоље сведочи његова ауторефлексија: „Уметничко стварање, писање посебно, није спортско такмичење које човека обавезује на све боље резултате. Да би се од њега живело мора се мислити на тираже и објављивати бар једном годишње. Ја то не могу. Живео сам за писање, али не и од њега, и не видим како би се то могло променити?! То је моја судбина.“