Најава сарадње Града Ниша са бугарским градом Сливеном

  • IMG-5a0eea8816d794affd7cbcad7c16ae4d-V
  • IMG-8f4a0f4281106e7f0c6d4cd8fae3a8ee-V
  • IMG-6897773fb4a5c594681f23e6cedbc4e2-V
  • IMG-9658154bebe472216153b105cfd0b8f2-V
  • IMG-cd791e35326c4f28edcefd3a0831b6b4-V
  • IMG-eeb9070115b4c83364521f908ab94f4d-V
  • sliven 3
  • sliven 5
  • sliven V.
  • sliven v1
  • sliven vazna
image_pdfimage_print

Представници града Ниша присуствовали су  међународном састанку у граду  Сливену  у Бугарској, у оквиру пројекта „Уједињена Европа-безбедност, солидарност и стабилност“, односно програма „Европа за грађане“.

Пројекат је реализован путем партнерства града Сливена, града Ниша и града Бидгошч из Пољске.

После представљања градова Сливен (Бугарска), Бидгошч (Пољска) и Ниш, градоначелник Сливена Стефан Радев, помоћница градоначелника Ниша Марина Костић и помоћница градоначелника Бидгошча Јоана Затај Рос потписали су писмо о намерама у коме су наведени циљеви будуће сарадње ових градова.  Манифестацији су присуствовали прва саветница у Амбасади Републике Србије у Софији Гордана Божић, члан Градског већа Ниша Славољуб Савић, директор ЈКП „Медијана“ Драгослав Павловић који је представио нишке потенцијале презентацијом Канцеларије за локални економски развој и пројекте Града, председник Скупштине општине Сливен Димитар Митев, заменик покрајинског гувернера Округа Сливен Камен Костов и представници администрације, образовних и културних институција, универзитета, привредне коморе, локалне и регионалне агенције за развој, културних центара, представници установа и предузећа, непрофитних организација и медија ова три града.

Током посете реализована су три форума из области културе, омладине и економије.

Другог дана, на културном форуму, представници учесника презентовали су  културно, историјско и туристичко наслеђе својих градова. Секретар секретаријата за културу и информисање Града Ниша Александра Радосављевић представила је  интернационалне манифестације  које су од изузетног значаја за Град Ниш уз кратке филмове о “Нишвилу”, “Филмским сусретима” и “Театру на раскршћу”.   Тамара Ћирић, из Секретаријата за културу и информисање, презентовала је културно и историјско наслеђе нашег града уз подршку свих присутних представника установа културе града Ниша. Закључак културног форума је да су постављене добре основе за успешно партнерство и културну сарадњу између три града учесника овог форума.

На презентацији чланова нишког Савета за младе  било је  речи о стратешким документима на основу којих се у граду Нишу спроводе мере омладинске политике, с циљем побољшања положаја младих у граду и спречавања одласка младих људи из града Ниша, попут стипендија за најбоље ђаке, студенте, спортисте, итд. Ова тема била је занимљива за сва три града зато што се сви они суочавају са одласком младих људи у веће градове или у иностранство.

Привредну делегацију Ниша  су предводили председник Парламента привредника РПК Ниш Андрија Радојичић и директор РПК Ниш Александар Милићевић, а на форуму учествовали су представници привреде из Бугарске и Пољске. Презентована су актуелна економска кретања и привредни, туристички и саобраћајни потенцијали региона нишавског, пиротског и топличког управног округа. У оквиру пословних сусрета који су такође организовани у оквиру пословног форума, представљени су привредни и инвестициони потенцијали града Ниша и региона и планиране инвестиције које су у фази реализације. Делегација привредника одржала је састанке са привредницима Сливена, Софије, Јамбола и Бидгошча, и обишла најистакнутије компаније које успешно послују у Нишу.

You may also like...