1

НИШКИ ПЛАНИНАРИ КРЕЋУ НА АРАРАТ


У Градској кући данас је уприличен свечани пријем за нишке планинаре, на коме су Градоначелник Дарко Булатовић и градски већник за спорт Бранислав Качар угостили чланове експедиције Планинарског друштва Мосор која сутра креће пут Турске где ће се попети на древни, библијски врх Арарат, а потом прећи у суседни Иран и кренути у поход на највиши врх Персије, Дамаванд.

Иако ова два врха, са својих 5 165 односно 5 671 метара висине, не спадају у ред најизазовнијих и најпопуларнијих алпинистичких подухвата, њихова вредност није занемарљива јер су у питању врло високе купе угашених вулкана, и успон на њих увек представља велики изазов, каже вођа експедиције Владислав Ценић који је, у име свих девет чланова експедиције захвалио Граду на помоћи у организацији овог подухвата.

Градоначелник Булатовић је планинарима пожелео успех у остварењу свог циља и поручио да је Ниш поносан на своје планинаре и алпинисте који су већ освојили и заставу Града Ниша завијорили на готово свим највишим врховима света.

Већник Бранислав Качар је истакао да је Град подржао финансијски ову акцију и нагласио да се из године у годину издваја све више средстава за развој спорта у Нишу, без обзира да ли је у питању врхунски или рекреативни, јер, како је рекао, само чињеница да у Нишу има више од 1000 активних чланова планинарских друштава, довољно говори о значају и популарности овог спорта међу Нишлијама свих старосних доба.




НАСТАВАК РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ УЛИЦА


Данас је започела рехабилитација још једне важне улице у Нишу. Радници и машине дољевачке Водоградње ангажоване су на реконструкцији коловоза и тротоара у улици Станоја Бунушевца на Палилули од раскрснице са Мокрањчевом до семафора у Божидарчевој улици. Мења се хабајући, односно завршни слој коловоза , а у једном делу, због тешких оштећења, неопходна и замена подконструкције улице и комплетно пресвчаћење асфалтом. Паралелно са тим радовима, уредиће се и тротоари и то са бехатон плочама са једне, а новим слојем асфалта са друге, десне стране улице.

Како је рекао Градоначелник Дарко Булатовић, на овај начин Град испуњава обећање дато житељима овог дела Ниша који су се много пута жалили на ову саобраћајницу и тражили њену реконструкцију.

Због радова кои ће, како се очекује, трајати до почетка септембра, возила јавног градског  превоза до 6. септебра саобраћаће измењеном трасом, кроз улицу Војводе Гојка, преко Палилулске рампе и даље Епископском и Мокрањчевом, старом трасом.

Истовремено, данас су завршени и радови на рехабилитацији Просветне и Синђелићеве улице у Горњем Матејевцу, у дужини нешто мањој од 300 метара. Овај посао коштаће око 6 милиона динара, али се његовим окончањем, како истиче градоначелник Булатовић, дуготрајно решава проблем житеља овог дела Матејевца, а посебно малишана којима је ово главни пут до школе.