1

ОБАВЕШТЕЊЕ

Град Ниш у наредних неколико месеци почеће експропријацију земљишта за потребе изградње железничке обилазнице око Ниша и измештања пруге из центра града. Реч је о пројекту реконструкције и модернизације железничке пруге Ниш-Димитровград. Тим поводом у сали Скупштине Града Ниша ће 15.09.2017.године у 12.00 часова бити одржане јавне консултације  поводом оквира политике расељавања за експропријацију. Примерак документа који је предмет консултације налази се у атачменту.

 




ИЗГРАДЊА ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО НИША ПОЧИЊЕ ПОЧЕТКОМ 2019.

Изградња железничке обилазнице око Ниша требало би да почне почетком 2019. године, најавили су данас представници Града.

Члан радне групе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Љубивоје Славковић рекао је да би до краја године требало да буде расписан међународни тендер за избор извођача радова, а средином идуће године очекује се да он буде и завршен. „Извођач радова одредиће њихову динамику, али радови не би требало да трају дуже од две године. Измештање пруге која сада пролази кроз Ниш планирано је за 2022.годину“, рекао је Славковић у нишкој Градској кући. Он је нагласио да ће двоколосечна обилазница бити дуга нешто више од 22 километра и да ће се протезати на потезу од села Просек до Поповца.“Изградња обилазнице део је реконструкције пруге од Ниша до Димитровграда која ће коштати 300 милиона евра. Сама изградња обилазнице биће око 80 милиона евра“, додао је Славковић. Изградњу обилазнице, према његовим речима, финансираће Европска инвестициона банка. Члан Градског већа Милош Милошевић нагласио је да ће наредних месеци почети експропријација земљишта. “Експропријацију ће обављати Град Ниш, а држава је за ту намену обезбедила 1,8 милиона динара. На траси се налази 1660 парцела и 47 објеката. Формирана је радна група од 15 чланова и очекујемо да посао буде завршен на време“, поручио је Милошевић.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић истакао је да су о изградњи обилазнице различите претходне власти, почев још од 90-тих година, говориле, али да све до прошле година ништа конкретно није било урађено. Он је нагласио да су бројне припремне радње на изградњи обилазнице завршене, те да градња може да се очекује у складу са плановима, почетком 2019.




АУТО МОТО ФЕСТ У НИШУ ПО ОСМИ ПУТ

Овогодишњи сајам аутомобила „Ауто мото фест Ниш 2017.“ биће одржан у хали Чаир од 6. до 8. октобра. Реч је о осмом сајму четворотошкаша који из године у годину у Ниш доводи све већи број посетилаца из читавог региона југоисточне Србије.

Тим поводом данас су у Градској кући боравили организатори сајма који су разговарали са градоначелником Дарком Булатовићем и чланом Градског већа Михајлом Здравковићем. Према речима градоначелника Булатовића овај ауто сајам од изузетног је значаја за привреду и туризам Града Ниша и Град ће као и до сада подржавати организаторе ове манифестације. Члан Градског већа задужен за привреду Михајло Здравковић рекао је да ће Град Ниш и ове године бити нематеријални покровитељ сајма аутомобила. Он се захвалио Сити маркетинг центру који већ осам година истрајава у организацији сајма упркос тешкоћама са којима се сусреће када је реч о довођењу значајних брендова аутомобила. Директор сајма Оливер Пауновић поручио је да ће на овогодишњем сајму као и претходних година бити представљене европске, српске и наравно нишке премијере, али да на жалост ове године неће бити изложени аутомобили из такозване премијум класе попут аудија, мерцедеса и БМВ-а.  Он је најавио више излагача на паркету нишке дворане, као и занимљиве двоточкаше који ће први пут бити изложени у Нишу.




ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА НОВАЦ ЗА 21 ОМЛАДИНСКИ ПРОЈЕКАТ

На јавни конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката за младе ове године поднето је 47 пријава пројеката од којих 2 пројекта нису испунила административно-техничке услове. Од 45 оцењиваних и бодованих пројеката, Комисија је донела одлуку да се из буџета Града Ниша, са позиције Службе за послове градоначелника-Канцеларије за младе и Секретаријата за омладину и спорт финансира 21 пројекат и то у укупном износу од 3,5 милиона динара, речено је данас приликом уручења уговора организацијама чији ће се пројекти финансирати из градског буџета. Конкурс је био распиан за пројекте из области које су дефинисане Стратегијом за бригу о младима Града Ниша 2015-2020 и Локалним акционим планом за младе Града Ниша који прати овај стратешки документ. Области којима је на конкурсу даван приоритет су информисање, запошљавање и безбедност младих у Нишу.

„Као и до сада, Град Ниш наставља да води активну омладинску политику која има за циљ побољшање положаја младих људи у Граду и стварање услова за њихов рад, усавршавање и запошљавање. Млади представљају значајан чинилац нашега друштва и мора им се посветити озбиљна пажња, што Град интензивно и ради, како кроз финансирање омладинских пројеката, тако и кроз стварање неопходних услова да се у Нишу развија наука и да се њоме млади људи баве управо овде. Град је увек подржавао, и наставиће да пружа помоћ и подршку и у наредном периоду младима- Наредне године ће буџет за омладинске пројекте бити 100 одсто већи него ове. Млади талентовани људи су драгоцен људски ресурс који треба представити и помоћи у сваком погледу како би остали у свом граду, у својој земљи и ту представили своје резултате. Брига о младима мора да буде системска и континуирана како бисмо унапредили њихов положај и обезбедили њихово активно учешће у друштву. Град управо то и ради како би омогућио да све већи број младих управо у Нишу гради своју каријеру и ствара своје породице“, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић на додели уговора о финансирању и суфинансирању пројеката за младе данас у Градској кући.




ОД 2018. ГРАД НЕЋЕ СУБВЕНЦИОНИСАТИ ПЛАТЕ НА АЕРОДРОМУ „КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ ПОСТАЈЕ САМООДРЖИВ“

Аеродром Константин Велики изашао је из кризе и „стоји на сопственим ногама“. Ово градско предузеће финансијски и пословно је опорављено и од следеће године више неће бити субвенционисано од Града. Од почетка 2018. године неће имати ни једно кредитно задужење и наредна година предстваља нову етапу у развоју нишке ваздушне луке, речено је на конференцији за новинаре у Градској кући где су предстваљени пословни резултати овог јавног предузећа у последње три године.

„Заједничким радом, пре свега државе, града и аеродрома дошли смо до оваквих резултата. Град од следеће године неће субвенционисати аеродром за плате и сталне трошкове као што је то сада, већ ће превасходно пружати подршку за инвестиције, проширење капацитета и стварање услова који овај аеродром могу учинити регионалним“, рекао је градоначелник Дарко Булатовић. До 2021. године у Аеродром ће бити уложено 20 милиона евра, од тога чак 12 милиона уложиће држава. Улагаће се у проширење аеродромске зграде која ће бити три пута већа него сада.  Очекује се да у току ове године буде завршена инсталација АЛС система у вредности од око два милиона евра, прилазна светла и занављање опреме. Од почетка године кроз нишки аеродром прошло је 207 000 путника и у карго саобраћају превезено је две хиљаде тона робе. План за ову годину је 330 000 путника, у 2018 .се очекује 400 000, док је пројектована цифра за 2021.чак 650 000 путника.




ПОЧЕЛИ 52.ФИЛМСКИ СУСРЕТИ

На Летњој позорници у Тврђави, на којој се синоћ тражила карта више, почели су, традиционалним ватрометом, 52.Филмски сусрети. Више од 50 глумаца поклонило се синоћ нишкој публици која их је поздравила громогласним аплаузом. Међу њима била су позната имена српске глуме: Никола Којо, Богдан Диклић, Весна Тривалић, Марко Николић, Небојша Глоговац, Бранислав Трифуновић, Слободан Ћустић, Војин Ћетковић, Наташа Нинковић, Слобода Мићаловић и многи други.

Отварање фестивала свечано је прогласила овогодишња добитница награде „Павле Вујисић“ за животно дело Светлана Бојковић.  Градоначелник Града Ниша Дарко БУлатовић уручио је кључеве града председници жирија Јелици Сретеновић па ће тако Ниш до 30. августа симболично бити град глимаца.

Прве фестивалске вечери публика је имала прилику да погледа филмове Стадо и Устав Републике Хрватске.

Пре свечаног отварања Фестивала глумачких остварења у Градској кући Градоначелник Ниша Дарко Булатовић приредио је пријем за глумце и госте фестивала.

Фотографија са отварања Филмских сусрета је преузета од ТВ Зона Плус.




ЗАЈЕДНИЧКИМ ДЕЛОВАЊЕМ ДО ТРАЈНОГ СТАМБЕНОГ РЕШЕЊА РОМА И РОМКИЊА У НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се данас у Београду са државним секретаром у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодрагом Поледицом у вези проналажења прихватљивог решења које ће довести до побољшања услова становања ромске заједнице у насељу „Црвена звезда“ у Нишу.

Имајући у виду да је у мају месецу, у Нишу, одржана Конференција посвећена случају ромског насеља „Црвена звезда“, којој су присуствовале све заинтересоване стране, као и ромска заједница у циљу решавању проблема, данашњи састанак одржан је ради доношења закључака и дефинисања даљих активности које је потребно реализовати како би се системски и трајно решио наведени проблем.

Договорено је да у току следеће недеље у Нишу, буде одржан састанак са представницима Инвеститора, који има права на земљиште на којем се налази ромско насеље, али и са представницима заједнице и заинтересованим странама, како би се утврдиле потребе и захтеви свих учесника, на основу којих ће бити донети закључци за даљи рад. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, истакао је да је град Ниш спреман да да свој допринос у циљу интеграције Рома и Ромкиња, побољшању услова становања, као и условима живота са аспекта социјалног укључивања.

Миодраг Поледица, закључио је да је активно учешће заједнице и заједничко доношење решења које је прихватљиво за све стране од изузетног значаја чиме ће се задовољити потребе становника ромског насеља „Црвена звезда“ али и успоставити неопходна процедура за све активности. Састанку су поред представника града Ниша присуствовали и представници Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Канцеларије високог комесара Уједињених нација за људска права.

 




ДАН МЛАДИХ НИША УЗ ЗВУКЕ ДЕЈАНА ПЕТРОВИЋА

Дан младих Града Ниша, 01.септембар ове године биће обележен спектакуларним концертом Дејана Петровића.

Музику Србије и Балкана која оставља без речи, овај уметник извешће на Нишавском кеју, на бини која ће, с обзиром на то да ће, по први пут у Нишу, бити постављена на реци, представљати својеврсно изненађење за све љубитеље доброг звука који 1.септембра буду на концерту. Дејан Петровић са својим оркестром учествовао је на свим већим, домаћим музичким фестивалима и небројено пута представљао Србију на разним светским сајмовима, спортским и културним догађајима, и то увек са великим успехом. Наступали су у Лондону, Торонту, Москви, Атини, Солуну, Милану, Бриселу, Прагу, Цириху, Софији, Букурешту, Љубљани, Сарајеву, а сада ће наступити пред нишком публиком којој обећавају врхунску журку.

Млади су будућност Града Ниша и то Град настоји да показује свакодневно, кроз програме које финансира и подржава, али и кроз стварање услова за рад, напредовање, усавршавање и леп и пристојан живот у Нишу. Дан младих Ниша-1.септембар само је још једна прилика да покажемо да Ниш живи за младе и са младима. Дешавања на кеју почеће у 21 сат, а као предгрупа Биг бенда Дејана Петровића наступиће нишки састав Блекберис. Покровитељ је Град Ниш-Канцеларија за младе.

 

Члан Градског већа

Бранислав Качар




КОМПЛЕТИ КАРАТА ЗА ФИЛМСКЕ СУСРЕТЕ НАЈУСПЕШНИЈИМ МЛАДИМА ИЗ НИША

Чланови Градског већа Јелена Митровски, Бранислав Качар и Бојан Крстић поделили су данас у Градској кући комплете карата за Фестивал глумачких остварења – Филмски сусрети најуспешнијим ученицима, студентима и спортистима који су освојили једно од прва три места на међународним такмичењима, као и победницима такмичења Србија у ритму Европе, и члановима Академског позоришта СКЦ-а.

„Ова пракса је уведена прошле године јер и на овај начин Град Ниш жели да укаже поштовање, част и признање младима-деци и младим људима који су достојно репрезентовали своје школе, факултете, клубове, родитеље, себе и свој град-град Ниш. На овај начин још једном скрећемо пажњу, овим скромним даром, да је наша обавеза да у сваком погледу водимо рачуна о онима који су будући покретачи и носиоци развоја овог дела Србије, а то сте ви, не само кроз стварање услова де се у Нишу несметано развијате и унапређујете своја знања и вештине“, рекла је Јелена Митровски.

Члан већа задужен за образовање Бојан Крстић поручио је: “ви сте својим понашањем, уложеним трудом и енергијом, успесима које постижете, и наградама, заслужили да вам се и на овај начин захвалимо. Желим вам пуно успеха у даљем раду. Не сумњам да ћете и даље бити вредни и марљиви и унапређивати и надограђивати таленат који имате“.




ЕПИСКОП НИШКИ АРСЕНИЈЕ ПОСЕТИО ГРАДСКУ КУЋУ – САРАДЊА ГРАДА И НИШКЕ ЕПАРХИЈЕ СПЦ НА ЗАВИДНОМ НИВОУ

Његово преосвештенство епископ нишки господин Арсеније разговарао је данас у Градској кући са Градоначелником Ниша Дарком Булатовићем о даљој сарадњи Града и нишке епархије Српске православне цркве. Ово је прва званична посета епископа нишког Градској кући. На пријему је речено да је досадашња сарадња Града и СПЦ-епархије нишке била на изузетном нивоу и да ће тако бити и у наредном периоду. Градоначелник Булатовић рекао је да ће Град Ниш, у складу са својим  финансијским могућностима, помагати и даље изградњу цркава и пружати и друге видове помоћи. Он је поручио да су врата Градске куће увек отворена. Његово преосвештенство владика нишки Господин Арсеније истакао је да је приоритет нишке епархије да се заврши изградња Храма Свети Василије Острошки. Он је нагласио да је уверен да ће Град и СПЦ и даље успешно сарађивати. Овом приликом најавио је посету Александријског патријарха Нишу у септембру месецу и истакао да је та посета добра прилика да Град и Српска православна црква буду домаћини једној овако високој делегацији коју ће предводити Патријарх александријски.