НИШ ПОСТАЈЕ ЗНАЧАЈАН ПАРТНЕР У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ НА БАЛКАНУ

image_pdfimage_print

У главном граду Бугарске – Софији, претходна два дана одржана је међународна конференција о занатству и малим и средњим предузећима, а на иницијативу Зантаске коморе из Кобленца у Немачкој. Ова Комора активна је већ 20 година, а више од једне деценије уназад помаже сличним удружењима из земаља Западног Балкана, како би преносом искуства и знања, самостални привредници и занатлије усвојили нове методе рада и функционисања, које се у Немачкој успешно примењују дуги низ година.

Кроз пројектне активности ове Коморе, временом су настале и укључиле се у сарадњу и удружења занатлија из балканских земаља, а водећу улогу у том удруживању има Балкански биро за развој малих предузећа, са седиштем у Софији. Главни циљ овакве сарадње јесте подизање економија балканских земаља на виши ниво и то кроз обуке, изложбе, сајмове, разговоре са политичарима, лобирање код државних институција, што све заједно чини један важан процес јачања предузетничког духа у региону.

Главне поруке са скупа јесу да је идеја о регионалној сарадњи на Балкану све реалнија и атрактивнија, а да занатство и приватно предузетништво чини једну од водећих привредних грана, са значајним уделом у укупном БДП-у сваке земље, али и окосницу политичке сарадње, којој се све више тежи.

На скупу је похвањена и улога Србије у јачању регионалне сарадње, посебно инсистирање на довршетку изградње коридора и ауто-путева према Бугарској, Грчкој и Албанији.

На конференцији су говорили представници готово свих земаља Западног Балкана, како из света привреде, тако и политике. Нашу државу и град је представљао председник Скупштине Града Ниша – мр Раде Рајковић.

Председник Скупштине г. Рајковић је, обраћајући се колегама из Црне Горе, Бугарске, Албаније и Македоније, истакао да је важно створити услове, како би млади људи, након завршене школе или факултета одмах кренули са радом, што подразумева неопходну праксу током самог школовања.

Он је нагласио и важност поновног увођења тзв. дуалног образовања, као и потребу да Србија коначно добије Закон о занатству. Истовремено је пружио подршку активностима комора и удружења која чине део балканске сарадње у области занатства и мале привреде, и истакао значај размене искустава и стручности на регионалном нивоу, што већ даје конкретне бенефите у свакој од држава Западног Балкана.

Председник Скупштине Града је јавно похвалио рад и ангажовање Удружења самосталних привредника и занатлија из Ниша, на челу са директорком Татјаном Момчиловић. Ово Удружење је неколико година активан партнер у оквиру поменуте пројектне сарадње у региону, што има за циљ да пружи додатни импулс развоју привреде у нашем граду.

 

* На слици: Председник Скупштине Града Ниша у разговору са извршним директорима Коморе из Кобленца (Манфредом Рубеом) и Балканског бироа из Софије (Емилом Василевим).

You may also like...