Обележен Дан особа са ретким болестима

image_pdfimage_print

Поводом Дана особа са ретким болестима данас је у тржном центру Форум у Нишу одржана традиционална акција у којој су на импровизованом дрвету могле да се напишу поруке подршке  оболелима , а са намером подизања свести код свих грађана о потреби да се пружи помоћ оболелима.

Национална организација за ретке болести Србије – НОРБС основана је 23. јула 2010. године, као савез удружења која се баве питањима особа са ретким болестима и чланова њихових породица. Ретка болест подразумева сваку болест која се јавља код мање од 1 од 2.000 грађана, али се један број ретких болести јавља и код 1 у неколико стотина хиљада или милиона људи. Према процени Европског Комитета, 6% до 8% популације има неку ретку болест.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић својим присуством је подржао ову акцију и написао своју поруку  оболелима.

„Оваквим акцијама показујемо хуманост ,али и жељу да се сопственим примером и код осталих људи подигне свест о солидарности са особама које болују од ретких болести.Са представницима удружења сам уговорио састанак који ћемо ускоро одржати  у Градској кући,где ћемо размотрити све аспекте институционалне помоћи особама оболелим од ретких болести и надам се наћи модалитете да се пружи пре свега психолошка помоћ оболелима“ ,рекао је градоначелник Ниша.

You may also like...