У НИШУ, СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ САВЕТА ЗА ОСИ, ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

image_pdfimage_print

20161202_102259

У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом данас је у Градској кући одржана свечана Седница Савета за особе са инвалидитетом Града Ниша којој је присуствовао и Градоначелник Ниша Дарко Булатовић. Он је овом приликом захвалио свим особама са инвалидитетом јер пружају немерљив допринос и савете локалној самоуправи како би заједнички проблеми били решавани на најбољи могући начин. „Не кажем да се све одвија глатко, без проблема. Напротив. Али уз довољно разумевања, посвећености и уз жељу да идемо напред, превазилазимо препреке на које наилазимо“, рекао је градоначелник.

„Данашњи дан прилика је да промовишемо разумевање проблема инвалидитета и да још једном укажемо колико је важна толеранција, међусобно поштовање и сарадња, али и доступност институција како би се особе са инвалидитетом више укључиле у социјални и економски живот нашег града“, додао је.

„Ми чинимо све што је у нашој моћи да унапредимо и помогнемо ваше веће укључивање у све аспекте живота. На жалост, још увек су бројне баријере са којима се као друштво суочавамо. Особе са инвалидитетом  и даље се суочавају са неједнаким могућностима у погледу образовања, запошљавања, многе институције и даље су вам физички недоступне. Изузетно је ниска стопа запослености особа са инвалидитетом  и поред примене Закона о запошљавању особа са инвалидитетом. То су само неки од проблема“, истакао је градоначелник Булатовић.

„Свеприсутни проблеми не смеју остати невидљиви да се и ви не бисте осећали невидљивима у својој заједници, а верујем да вам се то дешава неретко. Моји сарадници и ја трудићемо се да, заједно са вама, решавамо проблеме један за другим, да једнаке могућности које су вам гарантоване, заиста постану једнаке, а пре свега настојаћемо да се поштује ваше право на различитост, јер инвалидност је нешто од чега не треба бежати и стидити се“, закључио је.

Иначе, од 1. јануара ове године у Нишу је посао добило 155 особа са инвалидитетом, а тренутно је њих 784 на бироу, од тога 499 спада у прву и другу категорију, односно имају спососбност за рад.

You may also like...