LETOVI IZ NIŠA I DO BRATISLAVE

Irska kompanija „Rajaner“ od danas uvodi još jedan let sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, za Bratislavu. Dočeku prvog aviona iz slovačke prestonice, prisustvovali su Njena ekselencija, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik je ovom prilikom izjavio da je ovo osmi let u nizu iz Niša, od planiranih 9 i da se niški aerodrom razvija baš onako kako su Nišlije priželjkivale više od 30 godina. On se zahvalio na podršci Vladi Srbije koja je značajno pomogla da se aerodrom „Konstantin Veliki“ počne da razvija u punom kapacitetu. Ambasadorka Slovačke izrazila je veliko zadovoljstvo što su napori da zaživi linija do glavnog grada Slovačke urodili plodom i izrazila nadu da će ovo biti samo početak dobre saradnje dve zemlje na mnogim poljima.Ministar Rasim Ljajić naglasio je da je razvoj aerodroma u Nišu od izuzetnog značaja za čitavu Srbiju. On je posebno istakao da očekuje još više turista iz Slovačke jer nije zadovoljan brojem Slovaka koji trenutno posećuju našu zemlju. Takođe, naglasio je da uspostavljanje redovne aviolinije Niš-Bratislava znači i unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje, naročito u oblasti ekonomije. Inače, od početka godine, kroz niški aerodrom je prošlo 81 100 putnika, a do kraja godine, uz sada već 9 linija, očekuje se da bude prevezeno 120 000 putnika.
Obilazak Francuskog instituta u Nišu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović obišao je danas Francuski institut u Nišu gde se upoznao sa aktivnostima instituta koje su usmerene ka predstavljanju savremenog francuskog stvaralaštva i promocije jezika.
Ovaj institut postoji od 2003. godine i predstavlja jedan od tri ogranka centralnog instituta da sedištem u Beogradu.
Institut predstavlja izlog savremenog francuskog stvaralaštva – organizuje raznovrsne kulturne događaje (projekcije filmova, Frankofona pesma, Nišvil, Praznik muzike u Nišu…)Zatim,jača mesto francuskog jezika – Nudi kurseve francuskog jezika za decu i odrasle
Zadatak instituta je i da usmerava ka Francuskoj univerzitetske i naučne krugove  i u tom smislu svake godine  poklanja oko 40 stipendija srpskim studentima.