1

ТРАЈНИ СМЕШТАЈ ЗА 10 ПОРОДИЦА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА НА СЕЛУ

Град Ниш и Комесаријат за избеглице и миграције обезбедили су средства за куповину 10 сеоских домаћинстава за интерно расељена лица, чиме су ови људи напокон добили трајни смештај. За ову намену Град и Комесаријат за избеглице обезбедили су 10 милиона динара, а са продавцима и будућим власницима домаћинстава данас је у Градској кући уговоре потписао Градоначелник Дарко Булатовић..

Град и Комесаријат за избеглице и миграције сваке године објављују јавне позиве за интерно расељена лица, за обезбеђивање трајног смештаја, куповином сеоских домаћинстава у околини Ниша. Ово је други конкурс оваквог типа. Претходним конкурсом, кров над главом обезбеђен је за 8 породица.

Иначе, до сада је интересовање за овакав вид решавања стамбених проблема показало 320 породица и у наредном периоду ће се радити на решавању њиховог стамбеног питања. Према речима сада већ власника домаћинстава, оваква помоћ им много значи јер ће коначно имати нешто своје. Породице које су од Града и Комесаријата за избеглице добиле домаћинства немају право на отуђење истих наредних пет година.




СА НИШКОГ АЕРОДРОМА И ДО ДИЗЕЛДОРФА, БРАТИСЛАВЕ И МИЛАНА

Ирска “low cost” авио-компанија”Rayanair”, која од 4. септембра лети са нишког аеродрома до Берлина и назад, најавила је данас у Нишу нове летове и то до Дизелдорфа, Братиславе и Милана.

Chiara Rivara, менаџерка продаје и маркетинга за област источног Средоземља компаније “Rayanair” истакла је да ова компанија планира да у 2017.години, са укупно четири линије превезе још 120 000 путника. Она је најавила да српски купци могу да очекују ниске цене карата за благовремене резервације. Да бисмо прославили објаву летњег распореда летења за 2017., обезбедили смо могућност куповине карата за лет у новембру из Ниша, по цени од 4,99 евра, за куповину до понедељка 31.октобра, поручила је она.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је сарадња са овом компанијом од изузетног значаја за град и уопште за развој нишког аеродрома, који креће ка путу самоодрживости. Аеродром може и жели да функционише још боље и Град ће, заједно са Републиком, учинити све да побољша услове рада новим улагањима, попут улагања у реконструкцију терминалне зграде. Ниш је дестинација са великим потенцијалом и сигуран сам да ће у години пред нама сарадња са компанјом „Rayanair” бити још боља, поручио је градоначелник.

Са нишког Аеродрома „Константин Велики“ већ саобраћају авиони “WizzAir”-a ка Базелу, Малмеу, Мемингену, Ајндховену и Дортмунду.




ПОЧЕЛЕ 42. НИШКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

У препуној сали Нишког Симфонијског оркестра синоћ су почеле 42. Нишке музичке свечаности. Нишкој публици на отварању су се представили нишки симфоничари, а као солисткиња наступила је позната пијанисткиња Рита Кинка, под диригентском палицом холандског уметника Јозефа Суилена, а изведен је, премијерно, Рахмањинов 3.концерт у д молу.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је свечано отворио 42.НИМУС, истакао је значај овог фестивала за Град Ниш и поручио да је културно наслеђе највеће богатсво Града које говори о нама. Он је похвалио организацију и људе који уметност стварају и који публици дарују немерљиво. Градоначелник је поздравио све уметнике који ће у Нишу наступити, како наше домаће, тако и госте из Словеније, Грчке, Чешке, Холандије и Македоније. Сигуран сам да ће ваши наступи бити изузетни и да ће нишка публика то умети да препозна. Надам се да ћете и вечерас и наредних вечери у овако импозантном броју испуњавати фестивалски простор и да нећете штедети дланове јер је за музичаре највећа сатисфакција управо ваш аплауз, рекао је Градоначелник.

Иначе, овогодишњи НИМУС трајаће до 10.новембра. Биће изведено укупно 9 концерата. Организатори НИУМУСА су Симфонијски оркестар и Нишки културни центар, а покровитељ Град Ниш.