ŽENSKA ODBORNIČKA MREŽA

U Skupštini Grada Niša, održan je osnivački sastanak Ženske odborničke mreže Grada Niša, kojoj su pristupile 44 odbornice Skupštine grada i Skupština gradskih opština iz svih stranaka vlasti i opozicije.
Mreža će imati 6 koordinatorki a osnovni cilj inicijative će biti institucionalno zalaganje za bolji položaj i odlučniju ulogu žena u društvu. Kako je rečeno, sve inicijative biće formalno upućivane skupštinama grada i gradskih opština, a preko Ženske parlamentarne mreže i Skupštini Republike Srbije.
Ovom prilikom dogovoreno je da se Ženska odbornička mreža Grada Niša, formira do 10. novembra kao i to da se formira delegacija koja će u njeno ime učestvovati na 4. Nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže, koja se održava 4. novembra u Beogradu.

 
Obilazak KPZ-a u Nišu

 Gradonačelnik Niša Darko Bulatović obišao je danas Kazneno -popravni zavod u Nišu gde je otvoren novi pogon za krojenje i šivenje ,tako da će zatvorenici ubuduće izrađivati odeću za ostale ustanove ovakvog tipa i odevne detalje  za pripadnike Ministarstva pravde.
Svi zatvorenici koji rade neki od poslova su plaćeni po radnom danu,a na osnovu Zakona o radu po ceni koja iznosi dvadeset odsto minimalne zarade zaposlenih u Srbiji.
Trenutno se u KPZ-u nalazi nešto preko 1500 osuđenika i ovaj zavod u odnosu na ranije godine spada u red najboljih u zemlji.
Privrednicima iz Niša koji su danas posetili ovaj objekat , predstavljena je  paleta proizvoda ovog zavoda koji obuhvata na desetine predmeta od drveta i metala koji se mogu koristiti kao nameštaj,ukrasni detalji ili alat.
Tako se u ponudi niškog KPZ-a nalaze stolice,stolovi,kuhinje,ukrasne lampe,oprema za teretanu i još puno toga.
Zavod ima i svoju štampariju, a kako je rekao upravnik Aleksandar Grbović od prehrambenih proizvoda osuđnici mogu da proizvedu skoro sve osnovne namirnice osim ulja,pojedinih začina i pirinča.