1

Град и Република морају заједнички да раде на решавању популационих проблема

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и његови сарадници разговарали су данас са министарком без портфеља у Влади Републике Србије, задуженом за популациону политику, Славицом Ђукић Дејановић о сарадњи министарства и града у наредном периоду како би се реализовале конкретне мере које ће утицати на ублажавање црне статистике када је реч о популационој политици у нашој земљи, посебно на југу и југоистоку Србије.

Градоначелник је истакао да ће Град учинити све да што је у надлежности локалне самоуправе да побољша нуслове рада и живота у Граду и да створи све неопходне услове да Ниш заиста буде регионални центар овог дела Србије. Он је рекао да је одмах по ступању на дужност градоначелника предузео мере да се исплате заостала дуговања уз опретходних 8 месеци за социјална давања, између осталог и за средства која Град додељује запоелним и незапосленим трудницама. На овај начин ми смо јасно показали да је то наш приоритет и да ће популациона политика имати изузетно важно место у свим активностима које у граду будемо спроводили. Градоначелник је поручио да нема дилеме да је породица, једна од битних карика развоја друштва.

Министарка Ђукић Дејановић похвалила је активности нашег Града на пољу популационе политике, али је истакла да има простора за унапређење јер је чињеница да неке од мера нису дале очекиване резултате. Она је истакла да се на састанку разговарало и о стимулативним буџетским средствима за низ пронаталитетних мера, али и о неопходности економске подршке за подстицај рађања. Ниш има стручни потенцијал да направи велике помаке. Много је идеја које тимови министарства и града треба да разраде, а оно чему ће се тежити је осмишљавање сервисних активности за помоћ породицама младих родитеља, по моделу интегрисаног сервиса услуга за стара лица који у Нишу успешно живи већ неколико година, поручила је министарка Ђукић Дејановић.