Bezbednost građana prioritet lokalne vlasti

Predsednik Skupštine Grada Niša, mr Rade Rajković, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predstavnik misije OEBS-a Stefan Wredenmark, prisustvovali su  otvaranju seminara namenjenog Savetu za bezbednost Grada Niša, u organizaciji OEBS-a, Media i reform centra i Grada Niša.

Jedan od glavnih ciljeva lokalne vlasti je da obezbedi bezbedan i kvalitetan život svih građana Niša, u saradnji sa relevantnim institucijama i građanima.

Novo rukovodstvo u želji da nastavi i unapredi inicijative koje se odnose na bolji i bezbedniji život građana, formiralo je Savet za bezbednost Grada Niša. Savet je predviđen da bude mehanizam komunikacije i savetovanja lokalne vlasti, policije, sudstva, zdravstva i drugih značajnih činilaca važnih za lokalnu bezbednost.

Članovi Saveta za bezbednost Grada Niša upoznati su sa metodologijom strateškog planiranja lokalne bezbednosti, metodologijom procene lokalne bezbednosti i definisanjem ciljeva i prioriteta.
Ministarka Mihajlović najavila početak izmeštanja železničkog čvora iz centra Niša

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas izmeštanje pruge iz centra Niša i dodala da će ti radovi, vredni 80 miliona evra, početi najkasnije 2018. godine.

Nova pruga u dužini od 22 kilometra, koja će biti izgrađena od Proseka prema severnoj zoni grada, biće dvokolosečna i elektrificirana pošto je deo železničkog Koridora 10.

Već su započeti pregovori sa Evropskom investicionom bankom o obezbeđivanju novca za taj projekat.

Mihajlović je tokom obilaska Palilulske rampe, gde pruga deli Niš  na dva dela, rekla da će eksproprijacija zemljišta biti završena u 2017. godini i da će nakon toga moći da počne izmeštanje o kojem se govori već 30 godina.

Ministarka je istakla da je veoma važno da se ta pruga izmesti zbog bezbednosti građana, s obzirom da deca tu svakodnevno prelaze prugu, ali i da je ta pruga deo železničkog Koridora 10 i da je to još jedan razlog za njeno izmeštanje.

“Mi smo detektovali sve rizične tačke kada je reč o rampama u celoj Srbiji. Počeli smo da ulažemo novac u njihovo otklanjanje, a gradimo i novi dispečarski centar koji će potpuno drugačije upravljati železničkom infrastrukturom i svim prelazima”, navela je Mihajlović.

Grad će obaviti eksproprijaciju zemljišta i obezbediti deo sredstava za realizaciju projekta, dodala je Mihajlović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da ta pruga već decenijama ugrožava bezbednost ljudi.

On je istakao da će Grad sve obaviti u predviđenom roku.

“To je projekat od nacionalnog i državnog interesa, to je trasa Koridora 10, a ne obilaznica. Hvala premijeru Aleksandru Vučiću i ministarki Mihajlović”, zaključio je Bulatović.
Ministarka Mihajlović obišla aerodrom „Konstantin veliki“

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović prva je od ministara vlade koja je danas doputovala u Niš gde je posetila aerodrom “Konstantin Veliki”.

Zajedno sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem  ministarka Mihajlović je održala sastanak sa rukovodstvom niškog aerodroma kako bi se upoznala sa poslovanjem tog preduzeća.

Vazdušna luka u Nišu ove godine beleži rekrodan broj polazaka ka različitim evropskim destinacijama, a u planu je izradnja i novog kontolnog tornja u saradnji sa Kontrolom leta Srbije i Crne gore (SMATSA) čime će biti modernizovana aerodromska  infrastruktura.
Premijer najavio otvaranje novih radnih mesta u Nišu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Nišu povećanje penzija i plata u javnom sektoru do kraja godine, istakavši da će najsiromašniji deo stanovništva moći da računa na bolji životni standard.

On je najavio da će u Nišu uskoro biti otvoreno 5.000 novih radnih mesta, što je, kako je ocenio, izvanredna vest za taj grad, pri čemu će već za dva dana biti potpisan ugovor sa kompanijom “Leoni”, koja će zaposliti 2.200 ljudi.

Nišu predstoji veliki preporod jer će dobiti i najmoderniji klinički centar u ovom delu Evrope, a biće ulagano i u banje u tom delu Srbije. Taj grad postaje raskrsnica svih puteva, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, ova vlada namerava da izgradi autoput do makedonske granice, dok će sledeće godine biti pokrenuta i izgradnja autoputa Niš–Priština.

Dolaskom u Niš pokazujemo da Srbija nije samo Beograd, rekao je premijer i najavio da će za dva dana Niš posetiti 28 ambasadora zemalja Evropske unije, jer Vlada Srbije želi da im predstavi taj grad.

Takođe, on je dodao da će se potruditi da primi što više građana Niša koji su se prijavili za razgovor sa njim tokom sedmodnevnog zasedanja Vlade Srbije u tom gradu, ističući da je prijavljeno više od 1.200 građana.