1

НЕДЕЉА КУЛТУРЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ У НИШУ

 Поводом манифестације „Недеља културе Венецуеле у Нишу, у Кабинету председника Скупштине града Мр Радета Рајковића, организован је пријем  за Амбасадорку Венецуеле у Србији, њену екселенцију Др. Дије Надер де Ел Андари.
Председник Рајковић се, у име грађана Ниша захвалио Амбасадорки Ел Андари због њеног напора да ову манифестацију организује у Нишу и омогући нашим суграђанима да што боље упознају културу Венецуеле. То ће свакако допринети зближавању наших земаља  и отворити бољу перспективу за сарадњу.
Што се сарадње тиче, додао је Рајковић, она се може развијати пре свега у области културе, образовања, туризма и спорта, а обострани је интерес да се нађе начин и за сарадњу у привреди.
Захваљујући се на добродошлици,  Амбасадорка Ел Андари се сагласила да су бројне области у којима се сарадња може и треба развијати. Она је посебно нагласила да сматра својом мисијом да Србија ускоро отвори Амбасаду у Каракасу  и са задовољством прихватила да се организује размена културно-уметничких програма и након истека ове  манифестације.
Иначе, добродошлицу су изразили  и председник Градске општине Медијана Милан Крстић и директор Туристичке организације Ниша Урош Парлић, који су свако из свог домена, у основним цртама представили вредности Ниша, које могу бити занимљиве будућим гостима из Венецуеле.

 




ОБАВЕШТЕЊЕ

Због одржавања Пословног форума и активности Владе Републике Србије, Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај града Ниша, донела је решење за привремену измену режима саобраћаја, тј. потпуну обуставу кретања моторних возила  у периоду од: 13.10.2016.године у 12.00 часова до 15.10.2016.године у 24,00 часа у Улици 7.јула од раскрснице са Улицом Страхињића Бана  до Моста код Тврђаве.
 
Потпуна обустава кретања моторних возила 14.10.2016.године од 7,30 часова биће у следећим улицама:
-Улица 7.јули, од раскрснице са Улицом краља Стефана Првовенчаног до Моста код Тврђаве,
-Улица Орловића Павла;
-Улица Страхињића Бана;
-Мачванска од Улице 7.јули до Милентијеве улице;
-Лоле Рибара од Улице 7.јули до Милентијеве;
-Јеронимова, од Мачванске до Орловића Павла;
-Милентијева, „слепи“ део од Лоле Рибара (поред Официрског дома).
 
Надлежни орган за непосредну контролу саобраћаја може дефинисано време променити у зависности од безбедносне процене.

 




ПРИЈЕМ ЗА ВРХОВНОГ ПОГЛАВАРА ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се данас у Градској кући са поглаваром исламске заједнице у Србији Сеадом Нусуфовићем и муфтијом нишким Елдином ел Асћерићем. Приликом прве посете поглавара исламске заједнице у Србији нашем граду разговарано је о положају исламске заједнице у Нишу, али и о будућим корацима у вези са очувањем и рестаурацијом културно-историјских објеката исламске заједнице.

Градоначелник је нагласио да је Ниш град различитости и да је у томе управо његова предност. Он је изразио спремност Града да помогне да се Стара џамија у Шуматовачкој улици, која је у јако лошем стању, рестаурира и стави у функцију како би представници исламске заједнице у Нишу могли да је користе. Градоначелник Булатовић истакао је да уколико постоји разумевање и добра воља не постоји проблем који не може да буде решен, као и да је циљ да у Нишу подједнако добро живе предствници свих верских заједница.




Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана ослобођења у Првом светском рату  положени су  венци на споменик војводи Петру Бојовићу у парку прекопута Градске куће.

Венце на спомен-бисту војводи Петру Бојовићу положили су градоначелник Ниша Дарко Булатовић, заменик градоначелника проф.др Милош Банђур и председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић .

Венце су положили и  начелник Нишавског округа Александар Цветковић, представници полиције, Војске и удружења која негују сећање на ослободилачке ратове и њихове страдалнике.

12.октобра 1918. године у Ниш су умарширале јединице Прве српске армије, на челу са војводом Петром Бојовићем. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија.

Од јула 1914. до октобра 1915. године Ниш је био седиште Владе и Народне скупштине, ратна престоница Србије у Првом светском рату.

Влада је била смештена у згради Окружног начелства (садашњи Универзитет у Нишу), а Народна скупштина је заседала у Официрском дому .




70. година Удружења пензионера у Нишу

Удружење пензионера Града Ниша обележило је 70. година постојања. Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур поздравио је на свечаној академији све присутне и истакао да смо поносни на чињеницу  да је Удружење пензионера Града Ниша једно је од најстаријих у Србији и да  данас управо обележава 70. година постојања.

„ Седам деценија није мали период и свакако да су и пређашње генерације наших пензионера итекако заслужене за стабилан и дугогодишњи рад удружења. По најновијим статистичким подацима, у Србији има укупно 1,7 милиона пензионера и зато је веома  важно спровођење мера за спречавање и сузбијање сиромаштва, а посебно сиромаштва старијих лица и пензионера, као и мере које ће обезбеђивати квалитет, бржи развој и равномернији територијални размештај установа социјалне заштите и приближавање услуга и капацитета корисницима.

Најадекватнији одговор, не само за бољи живот пензионера већ свих категорија друштва је одржив економски раст друштва. Суштинско економско питање је праведна и одржива подела ресурса између запослених и незапослених и сваки напор учињен да се обезбеди да економски раст и продуктивност буду одрживи.

Важно је да омогућимо да се сви чланови друштва укључе у стварање бољег и хуманијег односа према пензионерима и креирању  знатно повољнијег положаја у друштву ове изузетно важне друштвене категорије људи.“ рекао је заменик градоначелника.

Према његовим речима времена су тешка, али Град Ниш је спреман да колико је то у његовој моћи изађе у сусрет потребама пензионера и да у оквиру својих надлежности пружи сваку врсту логистичке и друге помоћи. Треће доба јесте условно речено доба старости, али никако не смемо да заборавимо да ово доба изискује одређене обавезе друштва и да је потребно да време које старији људи проводе буде једнако квалитетно  и садржајно, као код млађе популације.