1

Отворен креативни простор “Дели”

150730-deli-centar

У присуству министра омладине и спорта Вање Удовичића отворен је нови простор за креативно деловање у Нишу под називом “Дели” за садашње и будуће предузетнике са територије Нишавског округа који делују у области креативних индустрија и имају потребу за радним простором, административним и консалтинг услугама.

Да би схватили шта је заправо смисао овакве креативне радионице вратићемо се десетак година уназад када је Брад Нојберг, програмер у Силиконској долини, дао отказ у великој корпорацији за коју је радио 2005. године, у потрази за слободнијом каријером фриленсера. Тада није ни слутио да покреће нови талас начина пословања и, с обзиром на то да му је недостајао рад са колегама, ствара први сараднички простор “Spiral Muse”. До почетка 2012. године рађа се приближно 1200 сарадничка заједница широм света.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да “је у простору за креативно деловање спојен радни простор, који препознаје потребе креативних људи за њихов самостални и умрежени рад. Истовремено, Ово је сјајно место за едукацију, креативно и перманентно учење свих оних који знају да право образовање никад не престаје.

Нови простор за креативно деловање у Нишу, жели да окупи садашње и будуће предузетнике са територије Нишавског округа који делују у области креативних индустрија и имају потребу за радним простором, административним и консалтинг услугама. За петнаест одабраних, првих 6 месеци коришћења простора је потпуно бесплатно, а након тога се плаћа субвенционисана цена од 50 евра месечно”, рекао је градоначелник.




Нова донација нишком аеродрому

150729-aerodrom-rentgen

Аеродром “Константин велики” у Нишу добио је на поклон од аеродрома “Никола Тесла” у Београду рендген уређај за проверу пртљага, чиме је настављена одлична сарадња две српске ваздушне луке.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић најсрдачније се захвалио директорки Директората цивилног ваздухопловства Мирјани Чизмаров и директору аеродрома “Никола Тесла” у Београду Саши Влаисављевићу на урученој донацији нишком аеродрому “Константин Велики”.

“Нашем аеродрому дониран је рендген уређај за контрадиверзиони преглед ручног пртљага који ће повећати безбедност аеродрома, али и допринети да се процедура прегледа пртљага одвија без великих застоја и задржавања путника. Захвални смо аеродрому Никола Тесла који је још једном показао друштвену одговорност и жељу да помогне развој нишке ваздушне луке. Захваљујући ангажованости Директората цивилног ваздухопловства у блиској будућности очекујемо и инсталирање система за сателитско навођење авиона што је међународни стандард у погледу безбедности ваздухоплова. Већ је обезбеђен систем АЛС за земаљско навођење авиона који ће ускоро бити инсталиран на аеродрому. Такође желим да истакнем спремност града да заједно са Директоратом цивилног ваздухопловства конкурише код приступних фондова ЕУ како би се добила средства за набавку неопходне опреме, али и модернизацију аеродромске зграде”, рекао је градоначелник Перишић.

Наведена опрема подразумева рендген уређај за контрадиверзиони преглед ручног пртљага. Важно је нагласити да је Аеродром “Константин Велики” Ниш и до сада, кад је реч о технологији рада и опреми ове службе, испуњавао све неопходне критеријуме по питању обезбеђивања ваздушног саобраћаја. Међутим, донацијом најсавременије опреме која садржи софистициране техничке системе у складу са највишим светским ваздухопловним стандардима из ове области, нишки аеродром има могућност да у домену обезбеђивања додатно појача своје капацитете, пошто ће савремену опрему пратити и нова технологија рада наших служби.

Конкретно, предности новог рендген уређаја су:

  • Већа продорност генератора рендгена – ово омогућава бољу пројекцију слике на монитору па је јасније какав је садржај ручног пртљага;
  • Уређај поседује инсталиран ТИП систем за архивирање пројектованих слика сумњивих предмета;
  • Рад на овом уређају не захтева ручни преглед пртљага од стране оператера по принципу случајног узорка;
  • Смањује радно оптерећење оператера КД контроле – самим тим утиче на константан квалитет рада оператера.



Отворено саветовалиште за дијабетес

150729-dijabetes

Саветовалиште за дијабетес прво у Србији отворено је у нишком Дому здравља, на иницијативу Министарства здравља. Овај центар има за циљ рано откривање дијабетеса и смањење броја оболелих. У Србији је тренутно регистровано око 710 хиљада дијабетичара, али се сматра да је број већи јер се болест открива најчешће о тек када наступе кардиоваскуларне сметње.

У савременој медицини постоји потреба да се кроз увођење оваквих саветовалишта у здравствени систем Србије формулишу и примене што бољи стандарди у пружању медицинских услуга грађанима и да се превентивно делује на настанак болести.

У европским земљама које имају дугу традицију уређења здравствене заштите, у току последње деценије се увелико примењује јединствен начин дијагностиковања, лечења и праћења појединих болести.

Дијабетес настаје интеракцијама различитих фактора, а пре свега генетских фактора, фактора спољашње средине и самог начина живота. Хипергликемија која карактерише дијабетес је последица или смањене потрошње гликозе или њене повећане продукције.

Све су ово разлози због којих дијабетес морамо схватити веома озбиљно, а оваква саветовалишта су један од начина да се едукацијом и превенцијом болест држи под контролом.

Промена стила живота је неопходна скоро код свих дијабетичара а односи се на тип исхране, физичку активност и одржавање телесне тежине у пожељним границама.




Акција Агенција зе безбедност саобраћаја у Нишу

150723-pojas-saobracaj

Данас је у Нишу промовисан ефекат употребе сигурносног појаса, кроз симулацију чеоног судара (симулатор “коса раван”) и превртања возила (симулатор “Ражањ”).

Сви заинтересовани грађани били су у прилици да у потпуно безбедним и контролисаним условима осете ефекат сигурносног појаса у случају саобраћајне незгоде. Циљ ове активности је повећање свести учесника у саобраћају о значају и ефектима употребе сигурносног појаса.

“Заједнички циљ свих нас је да оваквим акцијама учинимо корак у правцу едукације будућих возача, али и да генерално подигнемо свест свих учесника у саобраћају и утичемо на смањење броја саобраћајних незгода” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић који је и лично пробао симултаор превртања возила.

Агенција за безбедност отпочела је семинар унапређења знања за инструкторе вожње. Ово је нова институција дефинисана Законом о безбедности саобраћаја где су сви инструктори који се у ауто-школама баве обуком возача обавезни да пролазе кроз семинаре унапређења знања у периоду од пет година колико важе њихове лиценце за рад.

На овим семинарима реализују се теме које су значајне за кандидате, оно што они раде у самом процесу обуке, а циљ тога је да се систем обуке у наредном периоду подигне на значајно виши ново.

Семинари се одржавају током целе године и идеја је да се они развијају и унапређују, а паралелно са њима ради са на успостављању семинара за предаваче теоријске наставе и испитиваче на теоријском испиту кандидата за возаче.




Потписан Меморандум о изградњи нове фабрике “Џонсон електрик” у Нишу

150723-johnson-memorandum

У фабрици Џонсон електрик у Нишу потписан је Меморандум о изградњи новог погона ове компаније. Потписивању Меморандума присуствовао је премијер Србије Александар Вучић.

Меморандум су потписали – у име владе министар привреде Жељко Сертић и Града Ниша градоначелник проф. др Зоран Перишић и у име компаније директор Џонсон електрик д.о.о. Маркус Шмиц, потпредседник те компаније за Европу Остин Ванг и заступник Џонсон електрик Лоран Кардон.

Проширење постојећих капацитета требало би, како је планирано, да буде реализовано у наредних пет година.

Премијер Србије Александар Вучић обишао је фабрику Џонсон електрика у Нишу и упознао се са условима рада и процесом производње и истакао да када се у потпуности заврши процес развоја ове компаније у Србији, нишка фабрика ће имати највећи број запослених у Србији.

Тренутно ова компанија запошљава 365 људи, од којих две трећине чине оператери који су сви запослени са евиденције Националне службе за запошљавање у Нишу.

До краја 2015. предвиђени број запослених је 582 радника, а онда ће, како је најављено, тај број да расте пропорционално и како би до 2020. године достигао број од 3.400 радника.

Компанија Џонсон електрик, која се бави производњом мотора, завојница, прекидача, флекс кругова и микроелектронике, први уговор с Владом Србије потписала је крајем 2013. који је подразумевао инвестицију од 15 милиона евра, зграду површине 10.000 квадратних метара и запошљавање до 1.000 радника до средине 2016.

Џонсон електрик је глобална компанија са седиштем у Хонг Конгу и запошљава више од 30.000 људи у више од 30 земаља света.




Мере у области даљинског грејања за кориснике у колективном становању

150722-mere-grejanje

У Градској кући данас су на конференцији за новинаре градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и градски већник Милош Банђур представили мере које град планира да предузме у области даљинског грејања у колективном становању. Анализирајући стање у области даљинског грејања, Град је за кориснике у колективном становању припремио неколико мера којима ће олакшати њихов положај. Мере ће бити примењене од грејне сезоне 2015/2016.

Заштитићемо корисника који због слабе енергетске ефикасности објекта прекомерно троши топлотну енергију.

Уколико месечна специфична потрошња топлотне енергије (СПТЕ) неког корисника прелази 120% просечне месечне вредности за колективно становање (ПРКС), кориснику се за плаћање обрачунава само количина топлотне енергије (ТЕ) која одговара 120% месечне ПРКС. Град ће субвенционисати (платити) разлику између количине ТЕ коју је корисник стварно потрошио и количине која му се обрачунава за плаћање.

Помоћ корисницима са најмањим примањима да плате услугу даљинског грејања.

Град планира да за наредну грејну сезону, определи најмање 50.000.000 динара за субвенционирање корисника који су социјално најугроженији. Процењујемо да ће ова средства бити довољна за око 5000 корисника са најнижим приходом по члану домаћинства.

Додела субвенција извршиће се путем јавног позива који ће бити објављен након седнице Скупштине Града.

Субвенцију ће добити сви корисници дечјег додатка. Предност ће имати корисник са нижим приходом по члану домаћинства, при чему ће правило рангирања на листи благо фаворизовати породице са децом до 18 година и лицима старијим од 65 година.

Субвенција се огледа у умањивању месечних задужења за топлотну енергију за новчани износ који одговара одређеној количини ТЕ, по цени ТЕ која важи на дан додељивања права на субвенцију.

Смањено новчано оптерећење корисника који је остварио право на обуставу испоручивања топлотне енергије.

Припремљена је измена Одлуке о условима и начину снабдевања топлотном енергијом, која садржи и услове под којима је могуће остварити право на обуставу испоручивања топлотне енергије, коју ће донети Скупштина Града на првој наредној седници.

Корисник који је остварио право на обуставу испоручивања топлотне неће плаћати целокупну накнаду за грејну површину (целокупан фиксни део рачуна) већ само “трошкове за одржавање система у функционалном стању” који ће износити до трећину фиксног дела рачуна.

Нов алгоритам обрачуна и ново графичко решење за рачун

Направљен је нов алгоритам месечног обрачуна, једноставан, јасан.

У вези са овим, следи измена Одлуке о роковима плаћања комуналних услуга, јер се рок за плаћање са 20-ог помера на последњи дан у месецу. Топлана је задужена за припрему графичке презентације алгоритма коју мора да до 15. Августа 2015. постави на сајт.

Цена услуге даљинског грејања

Убудуће цену даљинског грејања свака топлана у Р. Србији формираће по јединственој методологији коју је недавно усвојила Влада.

Применом градске и републичке методологије добија се иста јединична цена за топлотну енергију (варијабилни део рачуна). (Град – 6,48 дин/kWh, Република-6, 52 дин/kWh)

Уколико остане садашња цена гаса од 44,66 дин/m3, (41,20 + 3,46) дин/m3, јединична цена за топлотну енергију износиће 6,52 дин/kWh, што је за 1,01 дин/kWh мање од цене 7,53 дин/kWh, (или 13,41% ) која је у примени од 01. Фебруара 2015.

Плаћање услуге по квадратном метру (паушално)

Уз августовски рачун сваком кориснику биће достављен податак о специфичној потрошњи топлотне енергије коју је остварио у претходној грејној сезони, као и обавештење о специфичној потрошњи која се обрачунава за паушално плаћање.

Корисници који желе да услугу у грејној сезони 2015/2016 плаћају по квадратном метру дужни су да се најкасније до 01. Октобра 2015. захтевом обрате Топлани.




Пријем за учеснике Студентског фестивала фолклора

150720-folklor

У Градској кући у Нишу организован је пријем за учеснике Студентског фестивала фолклора. Заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић је овом приликом захвалио свим фолклорцима и најавио одржавање оваквих манифестација и убудуће.

“Увек је лепо видети ове младе људе како представљају традицију и културни идентитет својих земаља. Оваква дружења афирмишу град Ниш који треба да представља град отвореног срца” – рекао је заменик градоначелника града Ниша.

Заменик градоначелника представницима свих учесника уручио је пригодне поклоне и статуу Цара Константина, која ће их сећати на лепе фестивалске дане проведене у Нишу.

Свечаним дефилеом и низом манифестација, фолклорни ансамбли из Румуније, Грчке, Русије, Пољске, Републике Српске и наравно Србије су кроз игру и ношњу представили културни идентитет земаља из којих долазе.




Упозорење на опасност од појаве шумских пожара

Републички хидро-метеоролошки завод Србије, објавио је “Билтен прогнозе метеоролошких услова за појаву шумских пожара за период од 20.07-16.08.2015. године”.

На основу података из билтена за најављени период предвиђа се веома топло време са температурама изнад вишегодишњих просека за ово доба године.

Према најавама Републичког хидро-метеорлошког завода у овом периоду на Југу и Истоку Србије очекују се веома високе температуре ваздуха, па постоји ектремна опасност од појаве шумских пожара.

На основу података из овог билтена Штаб за ванредне ситуације Града Ниша позива све грађане да поштују прописе везане за употребу ватре на отвореном простору како би се избегле све нежељене последице и евентуални шумски пожари.

На грађане се апелује да у природи буду свесни себе и својих поступака, а то подразумева избегавање стварања отвореног пламена, барем ако у близини нема доступне воде којом би се могао угасити, ако се раздува ветар. Ако радите моторном тестером, будите пажљиви при руковању горивом и наравно, не остављајте отпадке иза себе, ако ни због чега другог онда због могућности да је нешто од тог материјала веома лако запаљиво.




Oтворене “Спортске игре младих”

150715-sportske-igre-mladih

Спортски пламен у центру Ниша. Запалила га је позната атлетичарка, првакиња Балкана у трци на 800 метара, Нишлијка Емилија Милановић. Знак да почињу Спортске игре младих.

У име града Ниша присутне је поздравио градски већник Милан Пешић.

“Данас је Ниш престоница спорта у Србији, јер имамо част да угостимо младе спортисте и све оне дечаке и девојчице који желе да се баве спортом и једнога дана остваре своје снове и буду део успешне спорстке породице у Србији, која из године у годину ниже успехе и пружа радост свим искреним љубитељима спорта.

Ове Спортске игре младих свој развојни пут почеле су 1996. године са главним циљем да омогуће основцима и средњошколцима учешће у организованим спортским такмичењима и другим бесплатним активностима током лета”, рекао је Пешић.

До сада је на играма учествовало преко 750.000 деце и младих, а ово је други пут да се ова манифестација одржава у градовима Србије. Ово је практично највећи аматерски спортски догађај у овом делу Европе, са јасном поруком – Спорт је закон!

Едукативни карактер ових такмичења уско је везан за промотивно-едукативну акцију “Живимо живот без дроге, јер дрога одузима живот”, чиме се указује на још једну важну димензију спорта, а то је здрав животни стил.




Честитка поводом Рамазанског Бајрама

150717-ramazan-bajram

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је свим верницима исламске вероисповести велики празник Рамазански Бајрам.

“Свим верницима исламске вероисповести честитам празник Рамазански Бајрам, са жељом да празник проведу у радости и весељу окружени својим пријатељима и породицом. У светлу овог великог муслиманског празника пожелео бих од срца да дух толеранције и међусобног поштовања преовладава међу свим људима без обзира на верска или политичка убеђења”.

Ове године Бајрам почиње 17. јула, по завршетку једномесечног рамазанског поста, током којег су се муслимани од изласка до заласка Сунца уздржавали од јела и пића, злих мисли и дела.

Бајрам намаз клањан је јутрос у пет сати и 54 минута у свим џамијама у Србији и региону.