1

“Наук није баук”

150403-nauk-nije-bauk

Седми пут заредом у организацији нишке гимназије Светозар Марковић почиње фестивал “Наук није баук” који је кроз претходних шест издања показао да науку можемо посматрати из више аспеката и да она не мора увек бити исувише строга и стерилна.

Управо овакав непосредан вид упознавања младих људи са научним достигнућима и њиховом практичном применом начин је да се негује онај двоструки вид односа према науци, озбиљан али и популаран.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић отворио је манифестацију подсећањем на чувени разговор Ајнштајна и Чарлија Чаплина.

“Када су се једном приликом срели Алберт Ајнштајн и Чарли Чаплин, почели су разговор о слави. У том разговору Ајнштајн је рекао Чаплину:

‘Ви сте популарни јер вас цели свет разуме. А ја сам пак славан зато што нико не разуме оно што говорим.’

Надам се да ће управо ваша креативност помоћи и да се практична примена науке приближи обичним људима, јер без науке нема развоја, и зато је пред свима нама сложени задатак да пре свега подигнемо квалитет образовног и научног система на виши ниво, јер је то заправо услов свих услова”, рекао је градоначелник Перишић.

Наши ученици су попут наших спортиста непрестано последњих година освајају медаље на разним међународним такмичењима и показују да је истински квалитет у знању и раду. На церемонији отварања посетиоцима су се представили ученици из Ниша освајачи бројних медаља на интернационалним такмичењима.