Посета аташеа Амбасаде Аустрије

image_pdfimage_print

20150204_120748

Аташе за интеграције Амбасаде Аустрије у Београду мр Белма Цоковић, била је гост у Градској кући. Том приликом  представљене су јој идеје могуће сарадње између аустријских институција и органа локалне самоуправе и градских установа Ниша.

Начелница Службе за послове Градоначелника Града Ниша Сања Милијић-Милојковић, упознала je гошћу са радом Службе којом руководи, сродним одсецима и актуелним пројектима, да би о конкретним активностима потом говорили представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Канцеларије за младе Града Ниша.

У име Канцеларије за сарадњу са дијаспором, Иван Калаузовић је презентовао досадашње резултате из делокруга рада ове институције, посебно сервиса “Виртуелни матичар за дијаспору” и пројекта “Скајп часови српског језика”, намењених нашој емиграцији широм света, затим о сегментима деловања Канцеларије, досадашњим успесима и појединачним случајевима међуинституционалне сарадње. Аташе Цоковић је у пар наврата нагласила како се о активностима Канцеларије и те како чуло, ван Ниша и ван Србије, те изразила спремност за реализацију заједничких пројеката.

20150204_120805Мија Петровић, шеф Канцеларије за младе, представио је конструктивне предлоге помоћи за интеграцију младих који су већ отишли из Србије, или намеравају да оду, да студирају или раде, путем семинара које би аташе Цоковић, у сарадњи овдашњим лингвистичким центрима, држала младима не само из нашег града, већ и из свих градова јужно од Београда. Аташе амбасаде Аустрије је искористила овај предлог и да укаже на чињеницу да су Аустрији врло често потребни људи са занимањима која су у тој земљи дефицитарна, а у Србији су на ивици ишчезнућа, те да је језик врло битна компонента која доприноси запослењу. Kaо и сертификацији немачког језика за аустријско говорно подручије у Нишу, како је то пример у неколико градова у Србији.

Уз резиме планова за успостављање будуће сарадње и позитиван епилог сусрета, представници Града Ниша су се до следећег сусрета поздравили са аташеом аустријске амбасаде.

You may also like...