1

Бројне активности министра

Грб Града НишаУочи седнице Владе Србије koja je одржана у Нишу, министри у Влади имали су бројне активности у граду у складу са ресором којим се баве. Министар омладине и спорта, Вања Удовичић, посетио је Фудбалски клуб “Раднички”, где га је поздравио нови председник, Видак Перовић. Министар Удовичић се интересовао за стање у клубу и планове за будућност. Занимали су га и детаљи о завршетку изградње новог стадиона. Истовремено је пружио својим домаћинима потребне информације о будућој професионализацији у српском спорту. Министар правде Никола Селаковић посетио је КПЗ у Нишу и рекао да је после више од сто година урађена темељна реконструкција и адаптација павиљона “Ц” Казнено-поправног завода у Нишу и да је овај павиљон сређен по највишим европским стандардима, капацитета преко 260 лица. Он је најавио да ће Министарство правде током ове недеље отворити и потпуно нови павиљон у оквиру Окружног затвора у Суботици. Такође, према најави министра Селаковића у Београду ће 1. септембра почети са радом и нова зграда суда, у Булевару Николе Тесле 42а, где ће Први основни суд у Београду добити 103 нове и савремено опремљене суднице.

Нишки аеродром “Костантин Велики” биће база “low cost” компанија, најавила је потпредседница владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је у разговору са руководством аеродрома обећала да ће ускоро бити успостављен редован ваздушни саобраћај са нишке авио луке.

Министарка је најавила и допремање техничке опреме, неопходне за слетање и полетање авиона и по лошим временским условима.

Министар енергетике Александар Антић обишао је привредно друштво Југоисток где је разговарао са руководством. Према речима министра Антића, Југоисток остварује задовољавајуће резултате који су из месеца у месец све боље. Он је додао да иако је енергетски систем у овом тренутку стабилан, и даље се ради у пренапегнутим условима јер рудник Колубара не ради пуним капацитетом. Због тога је, како каже, неопходна штедња електричне енергије.

Градску кућу посетили су министарка локалне самоуправе и државне управе Кори Удовички и министар без портфеља Велимир Илић. У одвојеним састанцима министарка Удовички разговарала је са замеником градоначелника Љубивојем Славковићем и председницима градских општина о актуелним проблемима у функционисању локалне самоуправе, док се министар Илић састао са већником проф. др Жарком Ранковићем и представницима српско-руског хуманитарног центра основаног са циљем реаговања у ванредним ситуацијама.

“Са 700.000 корисника и 2.000 запослених у установама социјалне заштите, морамо да будемо врло прецизни и рационални у расподели онога са чиме располажемо”, истакао је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на састанку са директорима нишких социјалних установа.

“Држава мора наћи системско решење за подршку пројектним активностима градова и општина Србије”, закључиле су, у разговору са председником ГО Палилула, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције и Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима Србије за сарадњу са Европском Унијом.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетио је Полицијску управу у Нишу, а министар културе Иван Тасовац обишао је нишки народни музеј.