Дан победе над фашизмом и Дан Европе

image_pdfimage_print

8_2433_2021_danpobedefasizamПоводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе, градоначелник проф. др Зоран Перишић свим грађанима Ниша упутио је честитку поводом овог вишеструко значајног историјског датума.

 На данашњи дан, пре 69 година окончан је најкрвавији ратни сукоб, безусловном капитулацијом тадашње фашистичке Немачке, након чега је уследило уједињавање европских народа и стварање темеља за формирање јединствене Европе.

 “Честитам вам Дан победе над фашизмом, али уједно и Дан Европе – Европе, чија је велика већина народа дала свој допринос у борби против нацизма, као највеће идеолошке претње која се појавила у новијој историји. Значајну улогу у победи над фашизмом имао је и наш народ са хиљадама бораца који су свој живот дали за слободу и поштовање људског достојанства и слободне Европе. Србија данас чврсто заступа принципе мирољубиве сарадње и доследно се залаже за толеранцију и сарадњу са осталим државама Балкана, али и доприноси укупним напорима за постизање глобалне стабилности у свету. Задатак нове генерације је јачање традиције пријатељства, сарадње и братства са свим народима који заједно са нама обележавају празник Победе и Дан Европе”, каже се у честитки градоначелника Перишића.

 После шестогодишњег оружаног сукоба који је почео 1. септембра 1939. године, нападом нацистичке Немачке на Пољску, а настављен и нападом држава сила Осовине 6. априла 1941. на Краљевину Југославију, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.

 Деветог маја 1950. године Роберт Шуман представио је свој предлог креирања организоване Европе. Овај предлог, познатији као Шуманова декларација, сматра се почетком креације онога што је данас познато као Европска Унија.

You may also like...