1

Градско веће о извештајима о пословању јавно комуналних предузећа и установа

7_2419_2008_gvЧланови Градског већа, на 85. седници којом је председавао градоначелник проф. др Зоран Перишић, једногласно су усвојили извештаје о пословању са финансијским извештајима за прошлу годину ЈКП “Горица” Дирекција за јавни превоз Града Ниша, ЈКП за водовод и канализацију “Наиссус”, Тржница”, “Медиана”, “Градска топлана”, “Обједињена наплата”, “Паркинг-сервис”, ЈП “Аеродром-Ниш”, ЈП Дирекција за изградњу Града Ниша, Јавног предузећа Завод за урбанизам, Градска стамбена агенција Ниш, “Нишстан”, “Нишка телевизија”, “Нишког културног центра”, Завода за плућне болести и туберкулозу, Завода за здравствену заштиту студената, Дома здравља Ниш, Завода за хитну медицинску помоћ, Апотека Ниш, Завода за здравствену заштиту радника “Ниш” и Установе Дечије одмаралиште “Дивљана”.

 О овим извештајима Градско веће требало је да се изјасни на седници која је била отказана пре недељу дана. Како је појаснио градоначелник проф. др Зоран Перишић, до одлагања је дошло због тога што је Градско веће било претрпано огромним бројем података у извештајима који су стигли из надлежних градских управа само неколико сати пред заказану седницу Градског већа на којој је требало да буду разматрани.

 Према извештајима о раду, највећи број јавно комуналних предузећа и установа примарног здравства пословао је позитивно. Градоначелник Перишић најавио је да ће ови извештаји ускоро бити преиспитани од стране буџетске инспекције или независног ревизора.

 – Мислим да никоме не требају извештаји који не одражавају реално стање у јавно комуналним предузећима. Након ове седнице, задатке ће добити и чланови Градског већа и институције које врше контролу и надзор, да ураде свој посао и да доставе извештаје о начину рада и пословања јавно комуналних предузећа. Тамо где извештаји буду такви да не указују на добро пословање, предузећемо законом предвиђене мере како би се разрешила такав руководства, надзорни одбори и директори предузећа који су се понашали нерационално, или тамо где је било простора да та предузећа послују боље. Нико не може бити заштићен од лошег рада и то је порука која мора једном за свагда да се пошаље, да само резултати вашег рада могу да оправдају ваше остајање на месту руководиоца неке установе, неког сектора, неког града, истакао је градоначелник Перишић.

 Коментаришући планове о инвестицијама предузећа која су приказала добит у пословању у 2013. години, градоначелник Перишић подсетио је да ће, као и увек, инсистирати на доследном поштовању закона.

 – У тим примерима успешног пословања, пошто по закону ова предузећа не могу да остварују профит, тај приказан профит мора да се пренесе оснивачу, што је у овом случају Град. Као и увек, инсистирам на поштовању закона, рекао је градоначелник Перишић.