Светски дан социјалне правде

image_pdfimage_print

8_2378_1966_dansocpravdeУ свету се данас облежава Светски дан социјалне правде, који је Генерална скупштина УН установила новембра 2007. године, како би ујединила напоре држава у суочавању са сиромаштвом и стварању једнаких шанси за све.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић поводом обележавања Дана социјалне правде рекао је да су принципи солидарности, једнакости и равноправности, како у нашој земљи, тако и између других земаља, један од кључних детаља у изградњи друштва које ће препознати социјалне потребе сваког појединца.

 “Данас живимо у времену када су поједине категорије становништва суочене са реалном претњом немаштине и неједнаких могућности за напредак и остваривање законом и уставом гарантованих права. Град Ниш је у протеклом периоду социјалним мерама, кроз доношење и спровођење скупштинских одлука утицао да колико је то могуће дође до побољшања социјалног статуса, посебно угрожених категорија становништва. Град се редовно укључује у акције које организују појединци и невладине организације, а које за циљ имају доследно спровођење принципа социјалне правде, која мора подједнако да важи за све грађане”.

 Како се наводи на сајту УН, владе држава су се обавезале да ће направити оквир за акције за унапређење социјалне правде на “националном, регионалном и међународном нивоу” како би било формирано “друштво за све”. На сајту се између осталог наводи и да “друштво за све” мора бити базирано на социјалној правди и поштовању људских права и основних слобода.

You may also like...