1

Персонални асистенти и у 2014. години

ПЕРСОНАЛНИ АСИСТЕНТИ И У 2014. ГОДИНИГрадско веће једногласно је донело Решење о прихватању учешћа и суфинансирању пројекта “Сервис персоналних асистената Ниш 4 – СПАН 4”. Овај пројекат траје 12 месеци, носилац пројекта је Центар за самостални живот инвалида Ниш, а партнер на пројекту је Град Ниш.

 

Укупна вредност пројекта је 11. 574. 896, 00 динара, а Град Ниш суфинансира пројекат у износу од 10. 777. 000, 00 динара или 93, 106%.

Како је образложила начелница Управе за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту Мирјана Поповић, Град Ниш је 2011, 2012. и 2013. године учествовао и суфинансирао Пројекат “Сервис персоналних асистената Ниш – СПАН”, који има за циљ унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији Града Ниша, увођењем персоналног асистента као нове услуге социјалне заштите. Како је пројекат оправдао своје постојање и спровођење, Градско веће одлучило је да се настави са истом праксом у спровођењу овог облика социјалне заштите.

Персонални асистенти омогућују корисницима већу самосталност, учешће, одговорност као и бољи квалитет живота. Корисници пројекта су 28 особа са инвалидитетом које су радно или друштвено активни, баве се спортом, волонтерским радом или се допунски образују, а имају отежавајуће породичне или социјалне околности. Персонални асистенти ће превасходно бити oсобе које су радиле као персонални асистенти код одређених корисника и друге незапослене особе са евиденције Националне службе за запошљавање.




Инвестиција компаније “JOHNSON ELECTRIC” тече по плану

123311111111111111111111На седници Градског већа донет је закључак којим се градоначелнику предлаже да закључи уговор о пословно – техничкој сарадњи са ЕД Југоисток д. о. о. и Johnson Electric д. о. о. Београд.

 – Овај уговор представља један у низу корака у реализацији инвестиције Johnson Electric. Меморандумом о разумевању и Уговором о отуђењу градског грађевинског земљишта Град Ниш преузео је одређене обавезе везане за инфраструктурно опремање локације на којој се гради фабрика ове компаније, а у овом случају ради се о обезбеђивању снабдевања електричном енергијом снаге 3МW. Johnson Electric има обавезу да финансира о свом трошку снабдевање до њима потребних 10 МW. Очекује се да до почетка лета Johnson Electric буде прикључен на трајни прикључак предвиђеног капацитета. Разлог за потписивање овог уговора је потреба ове компаније да већ марта месеца крене са тестирањем производних линија, за шта им је неопходно да се привремено вежу за електроенергетски систем, а што им је ЕД Југоисток и омогућио. Међутим, потребно је да се потпише споразум којим се ближе дефинишу обавезе везане за обезбеђивање привременог прикључка који ће се користити искључиво у сврху пробне производње, образложио је шеф Канцеларије за локални економски развој Милан Ранђеловић.

 Он је истакао да је овај поступак у складу са ранијим договорима који предвиђају да се марта месеца стартује са пробном производњом и тестирањем производних линија, а да се крајем септембра, према садашњим плановима ове компаније, очекује запошљавање и почетак производње у фабрици чија изградња тече по плану.




Награде најбољим студентима

123311111111111111111111Једногласном одлуком чланова Градског већа донето је решење о додели награда најбољим студентима за постигнут успех у току студија и дипломираним студентима факултета Универзитета у Нишу који су дипломирали са просечном оценом 10, 00 у 2013. години. Награда за најбоље студенте факултета састоји се од дипломе и новчаног износа од 50 хиљада динара, док ће дипломци са свим десеткама у индексу бити награђени плакетом и новчаним износом од 50 хиљада динара.

 Предлоге су Управи за образовање доставили факултети, а укупан износ награда је милион динара.




Изградња водоводне и канализационе мреже у надлежности ЈКП “Наиссус”

7_2359_1947_gvНа 70. седници Градског већа, којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, једногласно су донета решења о утврђивању Предлога одлуке о одређивању комуналних делатности од локалног интереса и утврђивању Предлога одлуке о изменама Одлуке о оснивању Јавног комуналног предузећа за водовод и канализацију “Наиссус” Ниш.

Како је појаснио члан Градског већа ресорно задужен за комуналну делатност Милош Банђур, Закон о комуналним делатностима предвиђа 11 делатности које се додељују у искључиву надлежност комуналним предузећима, али предвиђа и могућност да скупштине јединица локалне самоуправе делатностима од локалног интереса прогласе и друге делатности.

– Данас смо изменили градску одлуку тако што смо изградњу и реконструкцију водоводне и канализационе мреже прогласили делатношћу од локалног интереса, која се додељује ЈКП “Наиссус” у искључиву надлежност. То практично значи да ће од сада на територији Града Ниша ЈКП “Наиссус” имати искључиво право да обавља изградњу и реконструкцију водоводне мреже, а то даље значи да повећа упошљеност и своје приходе. Наиме, искуство показује да је досадашња процедура јавне набавке била јако компликована и односила је много времена, а понуда ЈКП “Наиссус” у тим поступцима увек је била најповољнија, појаснио је члан Градског већа Милош Банђур.

Ове одлуке наћи ће се пред одборницима Скупштине града на наредној седници.




Прослава дана Војне болнице

9_2350_1939_vojnabolnicaВојна болница у Нишу обележила је свечаном академијом у Дому војске 136 година постојања. Предан рад, висок ниво стручности, посвећеност лекара и племенита дела чине основне одлике ове прве здравствене установе града Ниша. Свечаној академији је присуствовао и председник Скупштине Града Ниша, проф. др Миле Илић, који је са руководством болнице и њеним управником, пуковником др Радишом Витасом, разговарао о отвању ове установе према цивилном становништву. Војна болница представља један од симбола града Ниша и сарадња са локалном самоуправом је на завидном нивоу, констатовао је председник Скупштине.

Иначе, Војна болница у Нишу је од 2013. године цивилима уступила преко сто постеља, док је, како је нагласио управник Витас, ова установа пре свега репрезентативна по својој кадровској структури и технолошким условима.