Међународни дан особа са инвалидитетом

image_pdfimage_print

8_2293_1879_invaliditetНакон што су Уједињене нације прогласиле 3. децембар Међународним даном особа с инвалидитетом, комисија УН за људска права је 5. марта 1993. позвала земље чланице да истичу обележавање 3. децембра с циљем постизања пуног и једнаког уживања људских права и учествовања особа с инвалидитетом у друштву.

“Уклонимо баријере и отворимо врата за особе са инвалидитетом” назив је овогодишње кампање. Акценат је стављен на архитектонске и комуникационе баријере јер је то највећи проблем за лица са телесним или сензорским инвалидитетом.

Градоначелник Ниша проф др Зоран Перишић поводом Дана особа са инвалидитетом рекао је да „Желимо да помогнемо свим особама са инвалидитетом у Граду и то не само кроз периодичне активности већ перманетно константним акцијама, које би имале за циљ да се пре свега код осталих грађана подигне ниво свести о неопходној солидарности са инвалидима.Један од примарних задатака убудуће биће усмерен ка томе да се на свим значајним локацијама у граду поставе инвалидске рампе како би ова популација несметано могла да обавља своје активности, без бојазни да ће их архитектонске препреке у томе спречити.“

У великој сали Градске куће одржана је и свечана седница савета за рад са особама са инвалидитетом на којој су разматрани најважнији проблеми са којима се данас у граду свакодневно сусрећу особе са инвалидитетом.

You may also like...